Snaga advokata je u jedinstvu 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka su bile jako teške za advokaturu.

Tada je vlast želela da nas podržavi, a advokati su bili hapšeni zbog verbalnih delikata izrečenih u završnoj reči. Ali, i pored svega toga, bili smo složni oko vitalnih interesa advokature, a ne kao danas kada se svako bori za svoju busiju, rekao je juče advokat Branislav Tapušković, bivši predsednik i Advokatske komore Beograda i Advokatske komore Srbije.

On je zajedno sa još par istaknutih advokata danas na poziv grupe Samostalni advokati AKB apelovao na advokate da se ujedine i svi zajedno učestvuju na izborima za organe AKB-a koji su zakazani za 10. jun u Sava Centru.

Dragoslav Ćetković, koji je u dva mandata bio predsednik AK Beograda, kazao je da su osamdesetih godina u Upravnom odboru AKB-a bili najpoznatiji advokati tog doba.

– I u takvom sastavu nije bilo nijedne jedine ružne reči, iako se često nismo slagali. Nama je potrebno jedinstvo advokature, a ne da se 500 advokata, od preko četiri hiljade koliko ih ima u Beogradu, odvoji i kaže mi smo komora – naveo je Ćetković dodajući da jedino zajednički izbori mogu da izvedu advokaturu iz krize.

On je naglasio da samo nečasni motivi mogu da stoje iza odluke nekih advokata da ne izađu na zajedničke izbore 10. juna.

Bivši sudija, a danas advokat Ilija Radulović, po kome je Vuk Drašković napisao roman „Sudija“ napravio je distinkciju između „građanske“ i „zombijevske“ advokature.

– Zombijevska advokatura ne dolazi na vlast izborima, već upotrebom sile. Zombijevska advokatura ima nepodnošljivu potrebu za otimačinom – rekao je Radulović, jasno aludirajući na grupu advokata okupljenih oko Jugoslava Tintora.

Ivan Simić, predstavnik grupe Samostalni advokati AKB-a, naveo je da advokatura kao profesija nije ostala imuna na opšte društvene procese.

– Stvaranje paralelizma slabi advokaturu, snaga advokata nalazi se u jedinstvu – kazao je Simić, dajući primer protesta advokata iz 2014. godine kao ilustraciju svojih reči.

On je pozvao sve advokate da učestvuju u izbornoj skupštini, napominjući da nijedan advokat ne može da podredi sebi sve advokate u Beogradu.

– Advokatura ne može da bude poligon za nečije ekonomske ili političke ambicije – kazao je Simić.

Nema nameštanja izbora

Upitani da prokomentarišu informacije da su predstojeći izbori namešteni i da se unapred zna da će advokat Vladimir Gajić biti izabran za predsednika, advokat Ivan Simić je rekao da je nemoguće da bilo ko ubedi četiri hiljade advokata da za nekoga glasaju. Branislav Tapušković je naveo da je to samo još jedna u nizu glasina, koja ima za cilj da raspravu skrene sa značajnih tema. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari