Snimljen film o pirotskom i čiprovskom ćilimu 1Mila Panajotović i ćilimarka Maja Ćirić Foto: Arhiva Muzeja Ponišavlja

U okviru IPA projekta prekogranične saradnje “Priča o ćilimu“, snimljen je film “The Carpet Tale“.

Cilj je promovisanje pirotskog ćilima iz Srbije i čiprovskog ćilima iz Bugarske koji su povezani kroz istoriju, kulturu i tradiciju same izrade.

Ovaj promotivni film u trajanju od 7 minuta koji je radila Produkcijska kuća “Payner itd“ iz Bugarske ima tri verzije – na srpskom, bugarskom i engleskom jeziku, a sve su dostupne na zvaničnom jutjub kanalu Muzeja Ponišavlja u Pirotu.

U pirotskom Muzeju kažu da će film o ćilimu biti deo stalne postavke i da će posetioci moći da ga pogledaju prilikom obilaska Konaka Malog Riste u kome se nalazi pirotski Muzej.

Partneri su Medjunarodni biznis univerzitet iz Botevgrada, Istorijski muzej Čiprovci i Muzej Ponišavlja, koji zajednički realizuju ceo projekat.

Tokom realizacije projekta posetioci su mogli da u pirotskom Muzeju vide kako se tka ćilim na vertikalnom razboju. Ćilimarka Maja Ćirić posetiocima je objašnjavala kako nastaje ćilim i pomaže im da se oprobaju u tkanju.

– Došli smo na ideju da ova dva grada mogu da objedine svoje znanje i iskustva o ćilimarsvu kao jednom od zanata na Balkanu koji se postoiji vekovima kako bi se očuvala tradicija i sve to pokaže posetiocima, izjavila je nedavno kustos Muzeja Ponišavlja Mila Panajotović.

Pirot bi uskoro trebalo da dobije Muzej ćilimarstva. Predviđeno je da taj kompleks bude izgrađen na temeljima kuće “Bela mačka“, jedne od najstarijih kuća u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.