SNV: U tradiciji SPC je ključna uloga u sabornosti naroda 1foto Eparhija raško-prizrenska ili kratko ERP

Iako se Srbi i SPC sa KiM nalaze pod teškim svakodnevnim pritiskom vlasti u Prištini, politike Beograda i raznih optužbi Zapada, poslednjih dana ne prestaje prepiska i uzajamno prozivanje između Eparhije raško-prizrenske i Srpskog nacionalnog veća KiM, čija je obnova aktivnog delovanja u toku. SNV KiM je tokom vikenda odgovorilo javno na saopštenje ERP u kome se kao klevete negiraju ranije iznete ocene SNV da Crkva danas ćuti i nemo posmatra egzodus i tragediju srpskog naroda u južnoj pokrajini. U SNV ocenjuju da „neki delovi saopštenja Eparhije izgledaju kao da su napisani u kabinetu predsednika Republike Srbije“.

ERP nije prihvatila poziv SNV KiM da se njegov Sabor obnove održi u porti manastira Granica u kome je ova nadstranačka organizacija Srba sa KiM osnovana u septembru 1999, a čiji je prvi predsednik bio tadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević). SNV je, kako se ističe u najnovijem saopštenju SNV, „pristala na odluku Eparhije – Sabor se neće održati na KiM, ni u porti manastira ni u domovima kultura na KiM, održaće se u Beogradu, kao i davne 1998. za vreme Miloševićeve vlasti“.

„Niko ama baš niko ne postavlja pitanje primarne ulogu Crkve ‘da širi jevanđelje okupljajući narod oko vere u Hrista Gospoda’, zato i traje i opstaje vekovima. Međutim, u tradiciji naše Crkve je da se u ključnim i preteškim vremenima kao što je današnje, ima ključnu ulogu u sabornosti naroda. Vide li naši velikodostojnici da je njihovo stado: prevareno, razbijeno, obezglavljeno, ostavljeno, prepušteno agoniji i nestajanju. To je i razlog što SNV KiM vapi i traži od svoje Crkve da više koristi svoj uticaj u zaustavljanju tragedije na delu“, objašnjava se u saopštenju SNV.

U SNV podsećaju da su svojim javnim obraćanjima i delovanjem pokojni arhijereji SPC: mitropolit Amfilohije (Radović), vladike Atanasije (Jevtić) i Artemije sprečili iseljavanje Srba sa KiM u tragičnim okolnostima pod protektoratom UN u čemu je važnu ulogu imalo i monaštvo, uključujući i današnjeg episkopa Teodija i dečanskog igumana Savu (Janjiića).

„…Bez obzira na pokušaj nedobronamernih da se anulira i izbriše ime blagopočivšeg vladike Artemija, u svesti naroda ostala je za sva vremena njegova neizbrisiva uloga, kao primer delovanja zabrinutog pastira… Podsećamo autore saopštenja Eparhije i na časno i hrabro reagovanje vladike Teodosija i oca Save Janjića 2018, kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo u javno zalaganje za razgraničenje i podelu Kosova… Zlonamerni bi rekli da je i to politika. Ne, to je bio krik pastira u odbrani svoga stada i svoga pojilišta!.. A danas? Šta je danas drugačije, bolje, da bi Crkva izbegavala da se „meša u politiku“!?… Nažalost, umesto razumevanja naše iskrene brige, autori saopštenja ERP potegli su ‘niske udarce’, prozivajući one ‘koji se sami retko pojavljuju na crkvenim bogosluženjima ili one koji su svoje porodice sklonili sa KiM i sami se povremeno pojavljuju kao navodno jedini zaštitnici naroda’, ne imenujući „one“ i pokušavajući da klevetama, neistinama i podmetanjima devalviraju dobre namere i uzvišene ciljeve članova SNV…“, ističe se u saopštenju SNV KiM.

Politika i poligoni

Iz ERP je povodom ranijih ocena SNV KiM, Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“ i Srpskog nacionalnog foruma od 9. oktobra dan kasnije saopštila da je o „nizu neosnovanih tvrdnji i ponovila svoj ranije izrečeni stav da SPC nije politička organizacija koja treba da bude poligon bilo kojim organizacijama i pokretima za organizovanje političkih skupova“. To saopštenje ERP preneo je i zvanični sajt SPC, na kome se potom izostalo reagovanje ERP na optužbe ministra kulture Kosova da Eparhija bez odobrenja Prištine obnavlja manastire na KiM, a povodom Banjske i nedavnog oružanog incidenta. Predstavnici SNF, Otadžbine i Pokreta za odbranu KiM ove godne, posebno uoči i posle beogradskog prihvatanja Francusko-nemačkog predloga za KiM, u više navrata bezuspešno su tražili prijem kod poglavara SPC patrijarha Porfirija (Perića), a nisu ispeli da dođu ni do vladike Teodosija i mitrpolita crnogorsko-primorskog Joanikija (Mićovića), tvrde izvori sa terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari