Zašto će Sabor Srpskog nacionalnog veća biti održan u Beogradu, a ne u srpskim sredinama na KiM? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zbog problema da u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji organizuje izborni sabor, Srpsko nacionalno veće KiM skup na kome će zvanično obnoviti rad održaće u Beogradu.

Datum i mesto održavanja Sabora SNV biće određeni kad se završe pregovori o prostoru u kome će skup održati.

Na Sabor u Beogradu biće prozvane sve parlamentarne stranke, SPC – patrijarh Porfirije (Perić) i episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić), predstavnici inteligencije, Srba na KiM i onih koji su bili primorani da napuste južnu srpsku pokrajinu – najavio je juče Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Čaglavice koji zajedno sa Pokretom Srba sa KiM „Otadžbina“ radi na obnovi rada SNV kao nadstranačke organizacije, čiji je prvi cilj opstanak srpskom naroda na KiM.

O Saboru i ciljevima obnavljanja rada SNV KiM, kao i stanju u Pokrajini posle „slučaja Banjska“ na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a pored Trajkovića govorili su: narodni poslanik Slaviša Ristić i Marko Jakšić iz „Otadžbine“, kao i Dragan Velić, aktuelni predsednik SNV KiM i član Organizacionog odbora za održavanje Sabora.

Kako se juče čulo, uprave srpskih domova kulture na KiM, sa izuzetkom Zubinog Potoka, kao i Eparhija raško-prizrenska prećutale su molbu Odbora za obnovu rada SNV da im omoguće prostor za održavanje Sabora, koji je 26. avgusta otkazan zbog problema sa salom, iako je bilo prijavljeno 400 zvanica.

Mada je SNV KiM, čiji je prvi predsednik bio tadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) imao podršku pokojnog patrijarha Pavla i mislećeg dela episkopata SPC probleme sa obnovom rada ove nadstranačke organizacije Srba sa KiM, kako se juče čulo, osim ignorisanja Crkve prećutkuje i sadašnja srpska opozicija.

– Opozicija u centralnoj Srbiji mora da ima aktivniji odnos prema KiM. Ne očekujemo da na protestima protiv nasilja, a najviše ga ima na KiM, traži puške zbog Kosova, nego da progovori o nama – poručili su Marko Jakšić i Momčilo Trajković.

Trajković je naglasio da danas niko nema pravo da ćuti dok „Srpska lista u nestajanju vuče katastrofalne poteze, vodi narod u bunilo i otvara prostor Aljbinu Kutriju da uspostavi novi koncept vazalne srpske politike na KiM, zbog čega je, između ostalog, važno da se obnovi rad SNV KiM“.

– Prave promene neće biti bez promene u Beogradu. Nama nema opstanka bez države Srbije, ali ne verujemo u laži i obmane vlasti u Beogradu koja je dovedena i postavljena zbog politike izdaje, a koja nas upropašćava mesto da nam pomogne. Sad je glavni zadatak nacionalni, politički i ekonomski uspraviti Srbe na KiM da se suoče sa politikom koju vode Beograd i Priština – smatra Trajković.

Marko Jakšić objasnio je da Srbi sa KiM „ne očekuju da Beograda zarati sa samoproglašenom kosovskom državom zato što Srbi moraju da švercuju udžbenike za rad po nastavnom planu i programu Srbije, što se Srbi masovno hapse i drže u kosovskim zatvorima samo zato što su 1999. imali više od 18 godina, što je obustavljena ispata plata i penzija u dinarima, ali ukazuju na moguću primeni mera reciprociteta prema Prištini kad su u pitanju saobraćajne tablice, protok robe, pronalaženje počinilaca masovnih ubistava Srba kakvo je bilo u Starom Grackom“.

– Banjska nije promovisanje politike oslobođenja srpskog naroda koji je uistinu ugrožen, već je pogoršala položaj Srba sa KiM. Međunarodna zajednica, Beograd i Priština perfidnom politikom stvorili su sadašnji ambijent. Oni proizvode krize u kojima Aljbin Kurti sprovodi beskrupuloznu politiku, čiji je cilj proterivanje Srba sa KiM koristeći pokroviteljstvo međunarodne zajednice i nesposobnu vlast u Beogradu. Način na koji je izvedena akcija u Banjskoj ne samo da je dovela do ljudskih žrtava već je kompromitovana srpski narod i državu – rekao je Momčilo Trajković.

Prema oceni Slaviše Ristića, „Banjska“ se dogodila još 2013, potpisivanjem prvog Briselskog sporazuma, kojim Beograd ukinuo državu Srbiju na KiM. U „Otadžbini“ smatraju da je za „nakaradnu politiku Beograda na KiM“, osim Aleksandra Vučića odgovoran i njegov glavni koalicioni partner Ivica Dačić, aktuelni šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari