Sociološko naučno društvo povodom napada na Jova Bakića: Pritisak vlasti na Univerzitet 1Foto: Medija centar

Povodom izjava predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Skupštini Srbije koje se odnose na našeg kolegu i bivšeg predsednika Sociološkog naučnog društva Srbije, profesora Jova Bakića, i poziva da se o njegovom javnom angažmanu oglase tela Univerziteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta, izražavamo snažnu zabrinutost jer je reč o grubom osporavanju Ustavom zagarantovanog prava na slobodu mišljenja, izražavanja i javnog delanja, navodi se u saopštenju tog društva.

 

„Svi građani, pa i predstavnici akademske zajednice, moraju imati pravo iznošenja ličnog mišljenja u javnosti, koje povlači ličnu odgovornost. Javni govor u okviru obavljanja profesije – nastavnika, lekara, novinara i drugih, kao i javnih funkcija, uključujući ipredstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, nosi, međutim,društvenu odgovornost i podleže etičkim kodeksima i sankcijama u okviru profesionalnih i institucionalnih instanci“, navodi se u saopštenju.

Sociološko naučno društvo Srbije izrazilo je protest „zbog dovođenja u vezu javnih ličnih istupanja kolege Bakića i obavljanja njegove profesionalne uloge univerzitetskog nastavnika i naučnika“.

Napominju da su kvalitet i etičnost u sprovođenju nastave i naučno-istraživačkog rada su u nadležnosti fakulteta i univerziteta, a pritisak izvršne vlasti da se na njima sprovode postupci predstavlja ugrožavanje autonomije Univerziteta u Beogradu i njegovih članica.

„Pored toga, smatramo da ovakve izjave doprinose daljem podizanju tenzija, proizvodnji animoziteta i antagonizama, u već duboko podeljenom društvu Srbije, namesto razvijanja kulture dijaloga, za šta politički akteri u najvišim instancama vlasti imaju najveću odgovornost“, poručili su iz Sociološkog naučnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari