Sokoj: Ne dugujemo Branimiru Štuliću ništa 1Foto: Screenshot Youtube/PETROVICPETAR

Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj) saopštila je danas da ne duguje nikakav novac frontmenu nekadašnje grupe „Azra“ Branimiru Štuliću jer nije njen član.

„Branimir Štulić je istupio iz članstva u organizaciji Sokoj u septembru 1981. godine i tom prilikom mu je saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo od 1. januara 1982. godine“, navodi se u saopštenju Sokoja, povodom teksta na Štulićevom Jutjub kanalu da od te organizacije potražuje više miliona evra.

Dodaje se da nakon napuštanja Sokoja, Štulić nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava.

„Punih 39 godina ni po osnovu direktnog članstva, niti po bilateralnim ugovorima sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog prava autorski repertoar Štulića ne spada u repertoar koji zastupa organizacija Sokoj“, navedeno je u reagovanju Sokoja.

Sokoj ili bilo koja druga organizacija, kako se dodaje, nisu mogli dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela, odnosno datim dozvolama njegova dela nisu bila obuhvaćena što znači da bi autor morao sa svakim pojedinačnim korisnikom, gde zakon dozvoljava, za svaki posebni način korišćenja odvojeno da reguliše svoja prava i eventualno potražuje naknadu.

Ističe se da zbog toga Sokoj, niti bilo koja druga organizacija nisu mogli da ubiraju naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime Štulića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari