Šolc otvorio prvi LNG terminal u Nemačkoj 1EPA-EFE/LARS-JOSEF KLEMMER / POOL

Nemački kancelar Olaf Šolc otvorio je danas prvi nemački terminal za tečni prirodni gas, izjavivši da je brzina kojom je pušten u rad signal da će najveća evropska ekonomija ostati jaka.

Šolc, ministar ekonomije Robert Habek i ministar finansija Kristijan Lindner prisustvovali su inauguraciji u luci Vilhelmshaven u Severnom moru.

AP navodi da je inauguracija označila važnost koji Nemačka pridaje novim LNG terminalima koje se trudi da izgradi od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Nemačka pokušava da spreči energetsku krizu pa je zbog toga, pored novih terminala, ponovo aktivirala stare elektrane na naftu i ugalj i produžila rad svojih nuklearnih elektrana koje su trebale da završe sa radom do kraja godine.

Šolc je nakon početka ruske invazije objavio da je vlada odlučila da brzo izgradi prva dva LNG terminala.

„Kada smo rekli da bi, na primer, takav terminal trebalo da bude izgradjen ovde u Vilhelmshafenu već ove godine, mnogi su rekli da to nikada nije moguće, da to nikada neće uspeti“, rekao je on.

;Još dva terminala bi trebalo da budu otvorena ove zime, a očekuje se da će još tri biti dostupna sledeće zime.

Šolc je rekao da će njihov ukupni kapacitet biti mnogo veći od polovine količine ruskog gasa koji je isporučen prošle zime.

Nemačka ulaže napore da postane nezavisna od ruskog gasa pre nego što je Rusija sredinom juna počela da smanjuje snabdevanje gasovodom Severni tok 1, koji je bio njen glavni put snabdevanja.

Šolc je podvukao značaj tranzicije Nemačke na obnovljive izvore energije i naglasio da je novi cevovod do Vilhelmshafena planiran na način da se u budućnosti može prilagoditi za transport vodonika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari