Sonja Liht deo globalnog civilnog društva 1Foto: Fonet

Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman priredio je večeras u svojoj rezidenciji prijem povodom dodele nemačkog Ordena zasluge predsednici Fonda za političku izuzetnost Sonji Liht, koja je istakla da je prilikom uručenja odličja na ceremoniji u Berlinu bila ponosna kao jedina Srpkinja prepoznata kao deo društva koje neguje iste vrednosti.

Prijemu, koji su priredili Ditman i njegova supruga Natali Ebert, prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Liht je istakla da je bila počastvovana uz ostale odlikovane i kao dobitnik priznaja osećala se kao deo globalnog civilnog društva i zajedničkih vrednosti.

To je bila iskrena demonstracija antinacionalizma, antirasizma, antiantisemitizma i antinacizma, rekla je ona, ukazujući da je danas to važije nego ikad.

Širom sveta, nažalost, nadvijaju se marčni oblaci, a ja verujem da ovi ljudi osećaju i rade isto kao ja kako bismo pokušali da sprečimo da oni pređu u oluju, poručila je Liht.

Brnabić je istakla da je ponosna što je Srbija imala svog građanina među nekoliko odabranih dobitnika ordena.

Sigurna sam da Vlada Srbije nije mnogo doprinela da ga dobijete, ali nas činite ponosnim, rekla je premijerka Sonji Liht.

Kako je ocenila, Sonja Liht je uvek bila hrabar lider, borac za slobodu, zastupnik ljudskih prava i čuvar demokratije, i dala je izuzetan doprinos demokratizaciji Srbije.

U turbulentnim vremenima naše prošlosti ustala je mnogo puta kao glas razuma u našem javnom diskursu i to nikad nije bilo lako, naglasila je Brnabić.

Ditman je ukazao da je Sonja Liht dugogodišnji posvećeni borac za ljudska prava i demokratizaciju Srbije.

Ona je od onih aktivista civilnog društva koji imaju upečatljivu sposobnost da budu kritični i konstruktivni u isto vreme, ne ustručavajući se hrabro da utiču da stvari budu bolje, naveo je Ditman.

On je Sonji Liht zahvalio na neumornoj posvećenosti ljudskim pravima, demokratiji, pomirenju i miru, i na zalaganju za evropsku budućnost Srbije i regiona.

Orden zasluge, koji od 1951. dodeljuje predsednik Nemačke, na svečanoj ceremoniji u Berlinu Sonji Liht uručio je Frank Valtrer Štajnmajer 22. maja, gde je ona, uz dobitnicu iz Velike Britenije, bila jedina strankinja, a uz to i jedina dobitnica iz Srbije do sada.

Prijemu su prisustvovali i mnogi predstavnici civilnog društva i diplomatskog kora, među kojima ambasador SAD Kajl Skat, šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević, šef Misije OEBS Andrea Oricio, predsednica Fondacije Dr Zoran Đinđić Ružica Đinđić i druge zvanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari