Kragujevac: Najavljeno spaljivanje "antinarodnog lista" na sledećem protestu 1Foto:A. Popović

Organizacioni odbor skupa „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“ najavio je da će na protestu zakazanom za subotu 12. januara spaliti nekoliko primeraka jednog lista za koji smatra da je antinarodni.

Na Đačkom trgu biće organizovano spaljivanje nekoliko primeraka jednog lista, koji je po našem mišljenju potpuno antinarodni, navodi se u dopisu upućenom Policijskoj upravi (PU) u Kragujevcu radi prijavljivanja mirnog protesta građana.

Dodaje se da će spaljivanaje biti „pod potpunom kontrolom u za to pripremljenom i predviđenom prostoru“ i da će nakon tog simboličkog čina trotoar biti očišćen.

U dopisu objavljenom na Fejsbuk strani „Jedan od pet miliona, se navodi da će okupljanje građana biti organizovano na platou ispred nekadašnje Robne kuće Beograd i da na tom mestu neće biti govora, osim najave protestne šetnje.

Građani će se kretati centralnim gradskim ulicama do Đačkog trga ispred Prve kragujevačke gimnazije gde će im se obratiti više govornika.

Organizatori protesta su naveli da će imati redare koji će obezbeđivati red i usmeravati učesnike protesta. Na prvom protestu u Kragujevcu, održanom u subotu 5. januara, učestvovalo je oko 2.000 ljudi.

Napredni klub saopštio je danas da „u potpunosti podržava proteste za oslobođenje od autokratske vladavine Aleksandra Vučića“ i pozvao bojkot izbora ukoliko vlast ne omogući fer izborne uslobe i otvaranje medija.

Veći uticaj političkih organizacija, iznošenje jasnijih zahteva, širenje demonstracija po drugim gradovima Srbije, kao i podsticanje građanske neposlušnosti kroz aktivniji ‘kontakt’ građana sa institucijama-polugama režima, neki su od neophodnih evolutivnih procesa u protestu, ocenio je u saopštenju Napredni klub čiji je predsednik i osnivač istoričar Čedomir Antić.

Napredni klub zahteva „da budu ostvareni fer izborni uslovi, uz otvaranje medija, demobilizaciju paradržavnih medija i dolazak velike misije OEBS radi kontrole izbornog procesa“.

Ukoliko ne budu omogućeni slobodni izbori, pozivamo demokratsku opoziciju na organizovani bojkot sledećih izbora, navedeno je u saopštenju Naprednog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari