Sumnja da se SPC priprema da potpiše ugovor sa Prištinom: Šta se spekuliše u visokim crkvenim izvorima? 1foto FoNet/TV Hram

Iako je Eparhija raško-prizrenska saopštila da “ove godine nije u stanju da upriliči, zbog organizacionih i bezbedonosnih razloga, tradicionalno Bogojavljenjensko plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode” ono će se danas ipak održati u organizaciji Doma kulture “Stari Kolašin”.

Time je, kako nezvanično tvrde Danasovi izvori, “premošćeno” nerazumevanje i nezavodovljstvo Srba sa KiM odlukama ERP, pogotovo što se za ovo bogojavljensko plivačko takmičenje prijavilo više od 100 srpskh mladića, rešenih da očuvaju tradiciju bez obzira na stav Crkve.

Marko Jakšić, član Predsedništva Pokreta Srba sa KiM “Otadžbina” i Srpskog nacinalnog veća KiM, izjavio je za Danas da “Eparhija nije imala razloga za otkazvanje plivanja na jezeru Gazvode, ali da se to među Srbima na KiM dovodi u vezu sa nedavnom posetom patrijarha Porfirija južnoj srpskoj pokrajini i pričama da je SPC spremna da potpiše ugovor sa Vladom Kosova o svom statusu”.

– Patrijarh Porfirije je, kako se priča čak i u crkvenim krugovima, došao je iz političkih razloga da pripremi teren za potpisivanje ugovora između SPC i Vlade Aljbina Kurtija, što nikako ne može da se izjednači sa ugovorima koje Crkva ima sa Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom. KiM nije posebna nezavisna država i takav potez bio bi faktičko priznavanje samoproglašene kosovske nezavisnosti. ERP je za otkazivanje plivanja za Časni krst na Gazivodama navela čudne i neodbranjive razloge, ali je to u duhu poslednje patrijarhove posete i njegovih poruka u kojima poziva da se ni na koji način neprovocira albanska strana – kaže Marko Jakšić.

Prema njegovim rečima, “zbunjuće je to što je patrijarh odbio više zahteva SNV KiM i Srba sa Kosova i Metohije da ih primi i razgovara sa njima, ali tokom predbožićne posete nije odbio da se sretne sa gradonačelnikom Peći, Albancem, iako u ovom gradu osim monahinja gotovo da više nema Srba”.

– Za čuđenje je i to što parijarh Porfirije tokom ove posete KiM nije ni jednom rečju nije pomenuo niti izjavio nešto o pravoslavnim hramova SPC koje je Ministarstvo kulture Kosova ‘prisvojilo’ i proglasilo rimokatoličkim crkama kao što je slučaj u Gornjem Vinarcu i Perkovcu – napominje Marko Jakišić.

Patrijarh Porfirije juče nije odgovarao na telefonske pozive, tako da Danas nije mogao da iz prve ruke proveri spekulacije o navodnim planovima SPC da potpiše ugovor s Vladom Kosova.

Doduše, SPC je juče slavila Krstvodan i molitveno se pripremala za današnje Bogojavljanje.

Činjenica da je poglavara SPC ovog puta bez problema sa zvaničnom Prištinom “obišao narod, sveštenstvo i monaštvo na KiM” za razlku od zabrane krajem 2022, ne mora automatski da znači i spremnost Crkve za “aranžmane” sa Vladom Kosova. Takav potez morao bi da ima težinu saborske odluke – Sabor je u više navrata javno oglašavao da je protiv nezavisniostii podele KIM, kao i razmene teritorija.

U visokim crkvenim izvorima, međutim, naveliko se spekuliše da Sabor pod patrijahom Porfirijem uglavnom “potvrđuje” njegove “direktive”, čija se pozadina čak dovodi u vezu i sa Predseništvom Srbije.

Poglavar SPC je od 3. do 7. januara boravio na KiM u pratnji dvojice svojih vikara koji nose titule istorijskih eparhija u južnoj Pokrajini – hvostanskog Alekseja (Bogićevića) i novobrdskog Ilarina (Lopulovića).

Na terenu se spekuliše da poslednja patrijarhova poseta nije prošla bez pitanja dela monaštava o delovanju Crkve, ponašanju državnih vlasti i javnih spekulacija o izdaji KiM.

SNV: Ukidanje dinara dogovoreno
– Na KiM su posednjih dana burni događaji, ukjučjući i odluku Prištine o uvođenju evra kao valute i najavu platnog prometa sa Srbijom. ERP se očigledno u svemu tome ne snalazi.

SNV KiM juče na poruke predsednika Srbije oukidanja dinara na KiM saopštilo da to tumači kao još jedan u nizu unapred dogovorenih sporazuma sa Prištinom, čija je realizacija sada došla na red.

Takvu sumnju potkrepljuje ‘preporuka’ Kancelarije za KiM data pred kraj 2023. zaposlenima u institucijama Republike Srbije na KiM, pre svega onima u školstvu i zdravstvu, da ugase svoje tekuće račune u NLB-Komercijalnoj banci i da otvore nove u Poštanskoj štedionici.

Cilj ovakve odluke Beograda bi u daljem pregovorima sa Prištinom mogao da bude najava iznalaženja rešenja da se buduće finansiranje zaposlenih u institucijama Republike Srbije na KiM odvija preko Ministarstva finansija takozvane republike Kosova – kaže Marko Jakšić.

U diploamskim krugovima u Prištini spekliše se da je “odluka” o ukidanje dinara navodno doneta u decembru prošle godine.

Danas nastavak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića
U nastavku suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” juče su saslušana poslednja dva svedoka odbrane.

Za sada nije moguće ni nezvanično potvrditi spekulacijeda je jedan od svedoka pripadnik KPS koji je učestvao na uviđaju posle Ivanovićevog ubistva 16. januara 2018. sa šest hitaca iz vatrenog oružja sa prigušivačem ispred sedišta SDP u centru severnog dela Kosovske Mitrovice.

Sudski pretres koji je trajao juče gotovo sedam sati nastavja se danas iznošenjem materajalnih dokaza, posle čega se očekuju iskazi okrivljenih.

Optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova za “pomaganje u Ivanovićevom ubistvu” tereti: Silvanu Arsić, sekretaricu ubinejnog lidera SDP, Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića, Radeta Basaru i Žarka Jovanovića, ali se u njoj ne navode izvršioci i nalogodavc ovog zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari