SPC ne dozvoljava nadgrobni spomenik sa petokrakom

Neobičan slučaj na groblju u Novom Pazaru

Ostavite komentar


  1. Crkvena mafija, država u državi. Pobesneše kao mladi sinovi moćnih roditelja.

  2. срушти им и цркву и околне џамије, па их све послати у школу!

  3. Komunisticki simbol – zvezda, predstavlja antihrista. Kako moze ova zena da ocekuje da se nadgrobni spomenik sa zvezdom postavi na pravoslavnom groblju. Nismo vise u vremenu komunista. Bilo jednoj, ne ponovilo se.

  4. Svaka crkva i svaka vera propoveda toleranciju,mir,ljubav među bližnjima, a u stavari su sve netolerantne, agresivne pa čak i kriminogene i militantne.Ni SPC nije pobegla daleko od ove slike

  5. SPC je jedna zla, kriminalna, kvislinška i fašistička organizacija. Ko god zaista veruje u Boga, nema šta da traži u balkanskim verskim .institucijama.

  6. Anticivilizacijski Klero-fašizam. Ali šta će nama civilizacija, mi imamo pra oslavlje i na nadgobni spomemik ima da stavljaš što ti se kaže. Kako je to uopšte moguće da neko ne želi da bude pravoslavac?

  7. Razumem animozitet SPC prema komunistima, ali zar posle smrti svaki čovek nije otišao pred Gospoda, da mu se sudi za dobro i loše. Zašto onda SPC glumi sudiju na zemlji?! Zašto ovoj ženi nanose dodatni bol svojim ponašanjem. Posebno je licemerno ako znamo da sveštenstvo te iste Crkve, bez pardona drži pomene za kvislinge (Draža, Nedić, Ljotić), ali i za ljude koji su osuđenio ratni zločinci. Po Srbiji, Bosni i Crnoj Gori osveštvaju spomenike četničkih koljača, primer je koljač Kalait iz Sandžaka. Kakva je to bruka! A kada neko nešto pita ili prebaci pvodom toga, onda je odgovor da svako ljudsko biće ima prava na parastos i pomen. Znači dvostrukli aršini, kao da su političari, a ne popovi.

  8. Реч је о православном гробљу у власништву црквене општине. Па како онда мисле да поставе петокраку? Уз благослов владике? Можда кад Вулин буде владика. Овде је главни проблем што не постоји гробље за атеисте и то треба нагласити. Да је јадна жена покушала да постави гроб на муслиманско гробље, исто јој нико не би дозволио, зар не?

  9. Sa kojim to zakonskim pravom SPC terorise privatna osecanja i volju gradjana Srbije? Da li je SPC vlasnik grobalja u sekularnoj drzavi Srbiji? Ko su uopste ti vulgarni cinovnici, kakav je to verski totalitarizam? Gde to ima u svetu ?

  10. daje nekome tutnula koju stotinu evrića stvar i legla bey buke u frke, jer nemas korumpiranijih od popova, policije i ovih na položajima lopova.

  11. Treba crkvi oduzeti groblje i upravljati njime komunalno. Srbija je još uvek sekularna država.

  12. SPC je prvenstveno jedna politikantska klero-fasisticka organizacija pod maskom hriscanstva. Najgore je to sto u jednoj sekularnoj drzavi se dozvoljava da SPC nastupa kao nacionalna crkva i da se mesa u ne verska pitanja. Problem je u narodu koji to prihvata i podrzava.

  13. Apsolutno podrzavam predlog protojereja Tomislava Milenkovica za otvaranje groblja za ateiste. Ovo ne samo u Novom Pazaru nego u svim gradovima. Drugosrbijanska opozicija bi na jednoj takvoj inicijativi garantovano poboljsala rejting. Na sta lice ona pravoslavna, boze sacuvaj.

  14. Kako je moguće da se jedna komunalna delatnost u gradu poveri bilo kojoj crkvi na upravljanje? Da li SPC, u ovom slučaju, ima registrovano preduzeće za tu delatnost, i koliko poreza uplaćuje na račun te delatnosti? Ko je direktor tog preduzeća, i koliki promet ima. Imao bih još puno interesantnih pitanja… Isto i za mezarje, kojim, pretpostavljam, upravlja Islamska verska zajednica, ili kako se već zovu…

  15. I ne treba da dozvole. Komunjarama, koji su unazadili i ovu zemlju i drustvo, za sto godina.

  16. Po Zakonu o javnoj svojini RS, groblja su u svojini lokalne samouprave – grada, opštine, mesne zajednice, ne verskih zajednica, te me čudi da je u Novom Pazaru, drugačije. Sveštenici ne moraju da obavljaju opelo, ako ne žele. Nisu verske zajednice te, koje odlučuju o zavetu, odnosno želji pokojnika. Šta, ako je pokojnik u testamentu uslovio porodicu ? Uostalom, zašto bi im smetala zvezda petokraka na grobnom mestu, kad ih već ionako ima ? Hiljade ljudi su svoje živote polagali boreći se protiv okupatora s petokrakom na kapi. Konačno, koliko sam mogao da razumem, pokojnik je Srbin, sahranjen na Pravoslavnom groblju, a SPC uslovljava ožalošćene na standard za obeležje. Koliko znam, teško je naći dva ista obeležja na jednom groblju, šta više, brojna su ona megalomanska, ružna, neukusna. Ako neko treba da sudi, svakako je Svevišnji, a ne ovozemaljska birokratija.

  17. Kaluđeri

    Gled““o sam vam metanije,
    Kad varate Boga živa;
    Gled““o sam vas, gde se pije,
    Gde se jede i uživa.

    Sluš““o sam vas, kad kunete
    Svoje stado, svoje verne,
    I kad tajni prizovete,
    Licemerni, licemerne!

    Gled““o sam vas — ne da nisam,
    Kad razbludom usplamtite;
    Gled““o sam vas, ne da nisam,
    Licemerni, upamtite!

    Đura Jakšić

  18. Očigledno da je SPC najjača institucija ove države!
    Gradsko veće donese ispravnu odluku ali se onda pokrene mašinerija, SPC pozove "koga treba", pritisne se lokalna samouprava i gotova stvar1
    Jel““ ovo i dalje sekilarna država?!?

  19. Nema ovde drzave, to je problem. Kakva vlast je pop da odredjuje sta ce da bude na spomeniku? Ko mu je tu vlast dao?

  20. Klerofašizam je opet podivljao. Bolno pamtimo zlodela klerofašizma iz istorije. Kakva država takva i crkva joj.

  21. Kako to groblje pravoslavno a ne gradsko?? Sta to znaci da gradjani koji nisu pravoslavci nemaju pravo da se sahrane kako zele? Dakle opet crkva jaca od Ustava??? A jel izdaju fiskale racune za te spomenike sto prave??? Naravno da ne pa obi su oslobodjeni poreza!!! Srbijo jadna li se!

  22. Zemljiste mozda moze da bude crkveno ali uslovi sahranjivanja i osnovna ljudska prava ne mogu biti propisana crkvenim pravilima. Osnovno je ljudsko pravo coveka da bude sahranjen. Ako pitanje uniformnosti nadgrobnih spomenika nema veze sa verobanjem ili neverovanjem kao sto to kazu iz crkve, sto onda umesto krstace ne propisu neki cvet ? Jes mani ga se Mito…

  23. Koliko mržnje prema crkvi u komentarima! Zlo i naopako. Predlaže se čak i rušenje crkvi???

    olim Vas pročitajte tekst pažljivo. Zemljište je u u crkvenoj svojini i Crkva ga je ustupila za sahranjivanje pravoslavnih hrišćana. Pomenuto groblje se nalazi pored najstarije crkve u Srbiji. Gospođi je dozvoljeno da sahrani svog oca komunistu na pravoslavnom groblju ali da pri tom ne ističe znamenje najvećeg crkvenog neprijatelja.

    Važno je da se napiše senzacionalistički tekst koji će imati za posledicu pljuvanje crkve. Jadan smo mi narod. Komunističko nasleđe i dalje preovladava.

  24. Rimski vladar Konstantin je po nagovore majke Jelene prihvatio Hriscanstvo ali ga je malo prepravio. Jedna od tih prepravki je obozavanje KRSTA inace Rimske sprave za mucenje. Narodi koji su se naselili u Rimske pokrajine su to prihvatili bez rezerve. Tako su to prihvatili i Katolici i Pravoslavci bez provere u Svetom pismu gde se ni na jednom mestu ne daje neki znacaj tom simbolu.

  25. Ne bi trebalo da bude postavljena nikad – šta će petokraka na groblju? Da je bilo sreće, pa da nikada nije ni bila na državnim obeležjima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.