SPC o izjavama patrijarha: Govorio oštro i sa gorčinom o kampanji koja se vodi protiv crkve 1Patrijarh Porfirije: Foto FoNet/ Ana Paunković

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je danas da je patrijarh Porfirije na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama „oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji“.

Povodom snimka sa prazničkog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog, na kome se čuje da patrijarh tokom govora o rodno osetljivom jeziku nekoga naziva „jadnice“ i „bednice“, Informativna služba SPC navela je da on te izjave nije uputio svim ženama, već je „govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera“.

„Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu“, navedeno je u saopštenju.

Iz SPC su ocenili da je razlog za tu „kampanju“ to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o „protivustavnim“ odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti predloženim „pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu“.

„Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi: ‘Dobar dan, dobra ženo! – Otkud ti znaš da sam ja dobra'“, saopšteno je iz SPC.

U saopštenju je ocenjeno da je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković tokom gostovanja na televiziji pokušala crkvi da ospori pravo da se izjašnjava o bilo kom društvenom pitanju, pa i „o nametanju načina na koji će narod međusobno opštiti i ozakonjenju obaveznosti rodne, odnosno transrodne prakse od vrtića pa na dalje“.

Informativna služba SPC ocenila je da su se pored poverenice, u „ogledalu istine“ i „patrijarhovim kvalifikacijama“, prepoznale i bivša ministarka Zorana Mihajlović i drugi.

„Svi oni, znajući dobro da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze sa brigom za žene, sa odbranom žena od nasilja, niti sa bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena, najbeskrupuloznije menjaju teze, tvrdeći da patrijarh govori o svim ženama pokazujući netrepeljivost prema njima“, dodaje se u saopštenju.

Navodeći da patrijarh ne propušta priliku da stane u zaštitu žena, iz SPC su u saopštenju naveli kao primer dve njegove besede iz oktobra 2022. i aprila 2023. godine.

Dodali su i da su patrijarh i crkva, u kojoj je više žena nego muškaraca, u pogledu konkretne brige i pomoći ženama „učine dnevno onoliko koliko pomenuti nisu uradili u svojoj celokupnoj i dobro sponzorisanoj funkcionerskoj karijeri“.

„Crkva već decenijima, uglavnom daleko od dnevne medijske pažnje, ugroženim ženama pruža konkretnu duhovnu i materijalnu pomoć koju sigurno ne dobijaju u kancelarijama pomenutih. Mi ih naravno nećemo zloupotrebljavati i pozivati da se oglase“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari