U kubanskoj prestonici Havani osveštena je prva ruska pravoslavna crkva na ceremoniji otvaranja kojoj je prisustvovao i predsednik Kube Raul Kastro.

Osveštenje crkve obavljeno je u sklopu proslave poboljšanje odnosa između Kube i Rusije koji su bili narušeni nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Sovjetski Savez bio je glavni saveznik Kube tokom hladnog rata. Ruske diplomate i članovi male kubanske ruske zajednice okupili su se na službi u crkvi.

Crkva Naša gospa od Kazana sa zlatnim kupolama izgrađena je za četiri godine polako i u tajnosti, odražavajući produbljivanje odnosa Havane i Moskve, navode dopisnici. Najveći deo troškova za izgradnju crkve, koja je smeštena u starom delu Havane i okružena arhitektonskim elementima iz doba španske kolonizacije, platili su Kubanci. Kastro, u tamnom svečanom odelu s kravatom, pridružio se sviti tokom osveštavanja crkve, ali je otišao pre početka liturgije.

Šef spoljnih odnosa Ruske pravoslavne crkve metropolit Kiril doputovao je iz Moskve da održi nedeljnu službu zajedno s nekoliko vladinih zvaničnika. „Ovo je spomenik rusko-kubanskom prijateljstvu i svim naporima koji su uloženi u cilju očuvanja naših odnosa, uključujući i najteže trenutke tokom hladnog rata“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari