Spor Univerziteta i Bogoslovskog rešava izmena zakona 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Radna grupa za usaglašavanje Statuta Pravoslavno bogoslovskog fakulteta (PBF) sa Statutom Univerziteta u Beogradu (UB) je zaključila da nema osnova za legalnost odredbe o davanju blagoslova SPC za rad na PBF-u i da dva statuta ne mogu da se usklade, nezvanično saznaje Danas.

Radna grupa je ovakvim zaključkom završila svoj rad, a raskorak u propisima trebalo bi da bude rešen izmenama Zakona o visokom obrazovanju. Prema saznanjima našeg lista, ovim povodom ministar prosvete Branko Ružić nedavno je razgovarao sa predstavnicima PBF-a, a potom i sa upravom Univerziteta u Beogradu. Iz Ministarstva prosvete najavljuju za Danas da će javna rasparava o nacrtu izmena zakona početi u ponedeljak.

Šta tačno piše u izveštaju radne grupe koju je formirala rektorka UB Ivanka Popović radi prevazilaženja problema neusaglašenih propisa naš list nije uspeo da sazna, jer na nivou Univerziteta postoji dogovor da o ovom osetljivom pitanju izjave daje isključivo rektorka. To nam je potvrđeno i od pojedinih članova radne grupe koji kažu da će svoje zaključke prosedili Univerzitetu, a o njima bi tek trebalo da se upoznaju članovi Senata.

– Radna grupa UB koja radi na prevazilaženju neusaglašenosti Statuta PBF sa Statutom UB će poslati svoje mišljenje članovima Senata. A Ministarstvo prosvete je u Nacrt izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju ugradilo članove koji se odnose na to pitanje. Videćemo kako će teći javna rasprava – bilo je sve što nam je rektorka Popović rekla o ovoj temi.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da će javna rasprava o Nacrtu izmena Zakona o visokom obrazovanju početi u ponedeljak i da će trajati do 17. aprila. Predviđena su dva panela, 31. marta i 7. aprila, rekli su u Ministarstvu, ali nisu želeli da odgovore na naše pitanje kako je u nacrtu rešeno pitanje davanja i uskraćivanja blagoslova.

Podsetimo, problem neusaglašenosti statuta otvoren je nakon što je dekan PBF, na zahtev Sinoda SPC, potpisao otkaze profesorima episkopu zapadnoameričkom Maksimu (Vasiljeviću) i Rodoljubu Kubatu. Za univerzitetsku zajednicu je bio problematičan član Statuta PBF koji predviđa mešanje SPC u postupak zasnivanje radnog odnosa, ali i to što je uskraćivanje blagoslova pomenutim predavačima na PBF došlo kao posledica njihovih javnih istupanja.

Odbor za statutarna pitanja UB je nakon analize svih propisa zaključio da su delovi Statuta PBF neusaglašeni sa Statutom UB i Zakonom o visokom obrazovanju, a nakon toga je rektorka formirala radnu grupu sa zadatkom da analizira sva relevantna dokumenta i predloži platformu za dalje pregovore kako bi se usaglasili propisi i pronašlo rešenje koje će obezbediti ravnopravan status svih zaposlenih na Univerzitetu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari