Sporovi na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu oko "slučaja sveštenika Vukašina Milićevića" 1Foto:Ivan Međedović

„Slučaj“ jereja Vukašina Milićevića, docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osim što je stigao do Senata i Rektorata UB, uneo je neslaganje i na sam PBF. Zbog podrške Milićeviću i stavova izrečenih u intervjuu nemačkom teološkom biltenu „Vesti iz Istočne crkve“ redovni profesor PBF i šef grupe za biblistiku Rodoljub Kubat razmenio je saopštenja sa Biblijskim institutom ove visokoškolske ustanove.

Na sajtu PBF i SPC objavljeno je saopštenje kolegijuma Biblijskog instituta, čiji „svi ostali članovi Grupe i drugi spoljni saradnici, smatraju neophodnim da se zvanično ograde od intervjua profesora Kubata“. Oni su Kubatov intervju doživeli kao poziv za potpisivanje peticije podrške Milćeviću i tvrde da ne mogu da stanu iza toga.

„Osećamo dužnost i obavezu da potpuno i bez ostatka demantujemo krajnje jednostrano i zlonamerno predstavljanje situacije na PBF, na kojem ogromna većina kolega navodno iz puke bojazni za radno mesto podržava volju Patrijarha i Svetog Sinoda, što nije tačno“, navodi se u saopštenju Biblijskog instituta PBF u kom se negira da su Milićeviću zabrane javnog nastupa izrečene na „zahtev Eparhije bačke čiji je episkop član Sinoda“.

Profesor Kubat uzvratio je saopštenjem u kome tvrdi da je „zbunjen idejom da se u ime Biblijskog instituta neko od njega ograđuje zbog ličnih stavova iznetih u intervjuu, koji je dao kao profesor Starog zaveta, a ne u ime Instituta“. On tvrdi da je „nejasno ko je u ime Instituta, napisao saopštenje i ko ga sve prihvata, jer ga je kontaktirao nemali broj saradnika koji su se čudili ovakvom „moralno nemuštom, nepotpisanom saopštenju““.

„Sve što sam do sada rekao i objavio, ja sam i potpisao. Bilo bi časno kad bi to uradili i oni koji se, ovom prilikom od mene ograđuju“, smatra profesor Kubat. On je u spornim intervjuu govorio zbog čega je patrijarh Irinej Vukašinu Milićeviću dan posle njegovog gostovanja u TV emisiji „Utisak nedelje“ izrekao kazne zabrane učešća u medijima i sveštenosluženja, kako su studenti i javne ličnosti pokrenule peticije podrške Milićeviću zbog ugrožavanja slobode mišljenje i govora na Univerzitetu, zbog čega se oglasio i Senat UB. Takođe je ukazao i na problem pravnog statusa uprave PBF i izneo i bojazan da bi, u ovim okolnostima Sinod mogao da naloži dekanu da otpusti docenta Milićevića i podsetio na probleme koji su poslednjih meseci potresali ovaj fakultet zbog odluke „crkvene vlade“ da se otpuste dva predavača – episkop zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) i docent Marko Vilotić.

Milićević pisao patrijarhu

Patrijarh Irinej je, kao nadležni arhijerej, slučaj sveštenika i docenta Vukašina Milićevića prepustio Crkvenom sudu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Milićević je, kako Danas nezvanično saznaje u patrijaršijskim izvorima, na kazne izrečene 30. marta odgovorio patrijarhu Irineju 14. aprila i na tome se, za sada, sve završilo. U crkvenim krugovima spekuliše da se na patrijarha drugi članovi Sinoda vrše pritisak da se Milićević kazni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Sporovi na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu oko „slučaja sveštenika Vukašina Milićevića“”

  1. Puna podrska za Vukasina Milicevica. Slusao sam njegova izlaganja netremice i bio ponosan sto nasa crkva ima ovakve teologe. On je biducnost pravoslavne vere, a oni koji ga optuzuju ne zavredjuju da budu nasi pastiri. Sve ce Vukasine proci, ali tvoja slobodna pravoslavna misao ce biti putokaz za naredne, bolje generacije od nas.

  2. Prošlo je 40 godina od Titove smrti, a još uvek postoji institut moralno-političke podobnosti. Sada i na Teološkom fakultetu.

    • Prošlo je 40 godina od Titove smrti a još uvek postoje sveštenici komunisti poput Vukašina Milićevića.

  3. Na slici nije fakultet, nego bogoslovija (srednja škola) po kojoj je ceo taj kraj dobio ime. Fakultet se samo nazire desno. Nema veze, uredniče fotografije, samo opušteno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.