Sporovi na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu oko "slučaja sveštenika Vukašina Milićevića" 1Foto:Ivan Međedović

„Slučaj“ jereja Vukašina Milićevića, docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osim što je stigao do Senata i Rektorata UB, uneo je neslaganje i na sam PBF. Zbog podrške Milićeviću i stavova izrečenih u intervjuu nemačkom teološkom biltenu „Vesti iz Istočne crkve“ redovni profesor PBF i šef grupe za biblistiku Rodoljub Kubat razmenio je saopštenja sa Biblijskim institutom ove visokoškolske ustanove.

Na sajtu PBF i SPC objavljeno je saopštenje kolegijuma Biblijskog instituta, čiji „svi ostali članovi Grupe i drugi spoljni saradnici, smatraju neophodnim da se zvanično ograde od intervjua profesora Kubata“. Oni su Kubatov intervju doživeli kao poziv za potpisivanje peticije podrške Milćeviću i tvrde da ne mogu da stanu iza toga.

„Osećamo dužnost i obavezu da potpuno i bez ostatka demantujemo krajnje jednostrano i zlonamerno predstavljanje situacije na PBF, na kojem ogromna većina kolega navodno iz puke bojazni za radno mesto podržava volju Patrijarha i Svetog Sinoda, što nije tačno“, navodi se u saopštenju Biblijskog instituta PBF u kom se negira da su Milićeviću zabrane javnog nastupa izrečene na „zahtev Eparhije bačke čiji je episkop član Sinoda“.

Profesor Kubat uzvratio je saopštenjem u kome tvrdi da je „zbunjen idejom da se u ime Biblijskog instituta neko od njega ograđuje zbog ličnih stavova iznetih u intervjuu, koji je dao kao profesor Starog zaveta, a ne u ime Instituta“. On tvrdi da je „nejasno ko je u ime Instituta, napisao saopštenje i ko ga sve prihvata, jer ga je kontaktirao nemali broj saradnika koji su se čudili ovakvom „moralno nemuštom, nepotpisanom saopštenju““.

„Sve što sam do sada rekao i objavio, ja sam i potpisao. Bilo bi časno kad bi to uradili i oni koji se, ovom prilikom od mene ograđuju“, smatra profesor Kubat. On je u spornim intervjuu govorio zbog čega je patrijarh Irinej Vukašinu Milićeviću dan posle njegovog gostovanja u TV emisiji „Utisak nedelje“ izrekao kazne zabrane učešća u medijima i sveštenosluženja, kako su studenti i javne ličnosti pokrenule peticije podrške Milićeviću zbog ugrožavanja slobode mišljenje i govora na Univerzitetu, zbog čega se oglasio i Senat UB. Takođe je ukazao i na problem pravnog statusa uprave PBF i izneo i bojazan da bi, u ovim okolnostima Sinod mogao da naloži dekanu da otpusti docenta Milićevića i podsetio na probleme koji su poslednjih meseci potresali ovaj fakultet zbog odluke „crkvene vlade“ da se otpuste dva predavača – episkop zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) i docent Marko Vilotić.

Milićević pisao patrijarhu

Patrijarh Irinej je, kao nadležni arhijerej, slučaj sveštenika i docenta Vukašina Milićevića prepustio Crkvenom sudu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Milićević je, kako Danas nezvanično saznaje u patrijaršijskim izvorima, na kazne izrečene 30. marta odgovorio patrijarhu Irineju 14. aprila i na tome se, za sada, sve završilo. U crkvenim krugovima spekuliše da se na patrijarha drugi članovi Sinoda vrše pritisak da se Milićević kazni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari