Naravno, prvo sam igrao bilijar, znao sam nedeljno svakog dana da igram po tri-četiri sata. Kad je snuker počeo više da se prenosi na TV-u poželeo sam da se oprobam i u tome.

Nažalost, kod nas nije bilo dovoljno stolova, tek dva-tri. Pritom, sat vremena treninga koštalo je koliko četiri sata igre bilijara. Kada se otvorio Snuker klub „Beograd“, krajem 2010, počinjem da odlazim tamo da treniram, priča za Danas Goran Stevelić, prvi srpski snuker sudija.

Snuker savez Srbije dobio je 2013. godine zeleno svetlo od strane Evropske snuker federacije da organizuje evropsko prvenstvo u više kategorija. To prvenstvo organizovano je u Boru, na Borskom jezeru. Bili smo vrlo uspešni u pripremi i održavanju turnira. Problem je bio što nismo imali dovoljno sudija, jer je za takvo takmičenje potrebno tridesetak, a mi smo imali samo dvojicu.

To je bila prilika koju naš sagovornik nije propustio, prijavio se i posle obuke izašao na polaganje kod jednog poznatog austrijskog sudije. Položio je i dobio licencu za treći nivo.

Prvi meč koji je sudio upravo je bio na tom Evropskom prvenstvu u Boru.

– Kada sam došao za sto pomislio sam: „Jao, šta mi je ovo trebalo!“ Trema i želja da se pokažem su se mešali. Kako je meč odmicao postajao sam sve sigurniji u sebe. Jedan mladi Ukrajinac, Julije Bojkov, mi je zadao glavobolju. Tada je imao desetak godina a igrao je fantastično. Postavljao je snukere od kojih je mene kao sudiju bolela glava. Nadao sam se da njegov protivnik neće promašiti jer bi bio potreban veliki napor i veliko iskustvo da se posle faula kugle vrate na pređašnju poziciju. A meni je bio prvi turnir – priča naš sagovornik.

Sport koji je voleo i Tesla 1

Od tada do sada sudio je preko 500 mečeva. Na jednom evropskom prvenstvu sudi se po dva ili tri meča dnevno.

Nikad nije imao problem ni sa jednim igračem.

– Svi su oni veliki džentlmeni, pre svega u igri, a zatim i u ophođenju sa sudijama i sa publikom. Snuker je igra džentlmena. To je jedini sport u kom igrač kad napravi faul sam prizna grešku i ukaže na nju. Takođe, izvini se ako poen ostvari slučajno. Na dobrom potezu čestita protivniku. Nekad se desi da takmičar napravi faul pa sudija odreaguje. Pošto igrači ne vladaju svim pravilima, on prihvati faul, ali zatraži objašnjenje od sudije. Ne traži da se mišljenje sudije stavi na proveru. Poštuje njegovu procenu.

Inače svi mečevi se snimaju, a turnirima prisustvuje više sudija koje nadgledaju mečeve.

Mnogi igrači snukera igraju šah, velika je sličnost među tim sportovima. Oba sporta zahtevaju promišljanje i dobru taktiku, a broj kombinacija u snukeru veći je nego u šahu. Nikola Tesla je veoma voleo da igra snuker, obožavao ga je.

Na snuker turnirima postoji obavezan dres kod: igrači imaju pantalone, košulju, prsluk, a sudije pored odela, leptir mašne ili kravate i nose bele rukavice. NJima se čiste kugle. Pri svakom udarcu kreda sa vrha štapa ostavlja trag na beloj kugli. Da nema krede, proklizao bi štap. Ali, kad kreda ostane na površini kugle može da se desi da kugla skrene sa svog puta ili da poskoči, čime se poremeti igra.

Igrači tokom takmičenja nastoje uglavnom da se osame. Imitiraju igru na zamišljenim stolovima ili se šetaju sa slušalicama, koncentrišući se uz muziku. DŽad Tramp je poznat po svojim cipelama sa šljokicama.

Neki od njih igraju i levom i desnom rukom, kao O’Saliven. To je velika pomoć za igrače, sposobnost da jednako dobro igraju sa obe ruke.

Pitamo našeg sagovornika kakva su mu iskustva sa suđenja u Sloveniji gde su igrači bili i svetski šampioni?

Bilo je odlično. Velika je čast za mene i za Srbiju da sudim samom vrhu svetskog profesionalnog snukera. Snuker savez je tek nedavno uspeo da se odvoji od Bilijar saveza Srbije, plan je da zainteresujemo što veći broj ljudi za snuker. Zamislite, u Kini je snuker uveden u osnovne škole. Kod nas je to još uvek vrlo mlad sport, ovde imamo tek dvadesetak stolova za snuker. Ali, formirana je snuker akademija kod nas. Tu se vrši obuka. Tu možete da dođete i pitate bilo šta što vas zanima u vezi sa ovim sportom – objašnjava Goran Stevelić.

Sport koji je voleo i Tesla 2

Snuker i bilijar

Snuker i bilijar Snuker sto je veći jedan i po put i po dužini i po širini od stola za bilijar. Unutrašnja njegova dužina je 3569mm, a širina je 1778mm. Dijagonala je preko četiri metra. Temperatura grejača ispod mermerne ploče stola preko koje se postavlja čoja je oko 50 stepeni. Ova se temperatura održava jer je takva podloga optimalna i omogućava kuglama da se kreću kako treba. Po toplijoj površini kugle se kreću brže, po hladnijoj sporije. Prečnik kugle je 52,5 mm. Bilijar kugla je veća i teža u odnosu na snuker kuglu. Snuker kugla bi trebalo da teži od 140 do 144 g. Set kugli se sastoji od 15 crvenih kugli i šest u drugim bojama. Set se proverava tako što se odaberu tri kugle među kojima razlika u težini ne sme da bude veća od tri grama. Ukoliko je razlika veća, set se smatra nevažećim.

Kako se igra snuker?

Snuker je igra sa kuglama na stolu, zbog čega nalikuje bilijaru. Ipak, u snukeru imamo 15 crvenih kugli i još šest druge boje: žuta, braon, zelena, plava, pink i crna. Belom kuglom se igra. Crvene kugle nose jedan poen, a ostale različit broj bodova, od dva do sedam, koliko vredi crna kugla. Igrač ubacuje prvo crvenu pa nakon nje obojenu kuglu koja se posle ulaska u rupu vadi i vraća na sto. Crvene kugle ostaju u rupi. Tako sve dok ima crvenih kugli na stolu. Kada ostanu samo obojene, postoji red kojim se one ubacuju u rupe. Takmičar ne mora da pošalje u rupe sve kugle da bi pobedio. Ukoliko napravi toliki brejk da protivnik ne može da ga nadmaši, on nosi pobedu u tom frejmu. Jedan meč sastoji se od frejmova. NJih ima neparan broj da bi mogao da se dobije pobednik. Na Svetskom prvenstvu u finalu igra se maksimalno 35 frejmova. Dakle, takmičar koji dođe do 18. frejma pobednik je prvenstva. To nekad traje po 20 sati. Istina, kada su tako dugi mečevi, frejmovi se grupišu u sesije pa igrači imaju prilike da se odmore

Kazna za budućeg šampiona

Kod nas po kladionicama ne možete se kladiti na snuker, u Evropi može. Da li postoje namešteni mečevi, s obzirom na to koliki se novac vrti oko ove igre koju pomaže kraljevska porodica? Prilično sam uveren da ne postoje. Džon Higins je pre nekoliko godina bio optužen za to da je namestio meč. Bilo mu je zabranjeno da igra godinu dana. Ipak, rezultat istrage potvrdio je ono što sam pretpostavio, igrač nije učestvovao u nameštanju meča. Na narednom Svetskom prvenstvu pobedio je i postao svetski prvak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari