SPP reagovala na događaje u Priboju: Namerno bacanje varnica između Srba i Bošnjaka 1Foto: SPP

Poslednji nacionalistički događaji u Priboju bili su povod da danas popodne Stranka pravde i pomirenja (SPP) održi konferenciju za novinare.

Predsednik te partije Usame Zukorlić ocenio je da je situacija u Priboju zabrinjavajuća.

Podsetio je da je pre svih dešavanja u Priboju razgovarao sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem, narodnim poslanikom Krstom Januševićem i drugim visokim funkcionerima i da su tada zaključili da je ta opština „primer multietičnosti isuživota između Bošnjaka i Srba“.

Dogovoreno je da se, pred zvaničnike u Beogradu, izađe sa zajedničkim predlogom da se gradi nova džamija u Priboju.

– Neko je hteo da baci varnicu da se Bošnjaci i Srbi, u toj opštini, poremete u svojim odnosima. Pozivanje na genocid od strane pripadnika policije, skandalozno je,pogotovo na svečanosti rođenja deteta. Pozivanje na silovanje muslimanki, istrebljenje Bošnjaka muslimana iz Novog Pazara i Sjenice, neoprostiv je greh. Oni koji rade ova nečasna dela, pre svega, su neprijatelji srpskog naroda – rekao je Zukorlić.

Predsednika SPP ohrabruje što je predsednik Srbije osudio dešavanja u Priboju  i veruje da će se naći „rešenje kako se ovo više ne bi dogodilo“.

– Međutim, mlata, gotovo nikakva, reakcija MUP daje nam za pravo da dignemo glas, jer neadekvatn odgovor na ovo što se desilo, dovelo je do toga da se nije završilo na pesmi i svečanosti. Lično ću zatražiti od predsednika Vučića, da promeni odnos prema ovom pitanju. – naglasio je Zukorlić i dodao da žele da policajci koji su pevali nacionalističke pesme budu u zatvoru „jer su poremetili javni red i mir“, da u zatvoru budu i oni koji su na bošnjačkim kućama ispisivali grafite, „jer su u tim kućama porodive žrtava u Sjeberinu, Kukurovićima, da u zatvoru budu i oni koji su pevali da se puca u džamije, „samo tako ovom zlu može da se stane na kraj“.

Predsednik pribojskog odbora SPP Fahrudin Alagić konstatovao je da su poslednja događanja „nastavak kampanje, kojom se šalje poruka da za Bošnjake nema mesta u Priboju i da ne treba da se osećaju sigurnim“.

– Želim da poručim, da je ovo naša zemlja, da smo mi svoji na svome i da ne smemo, uopšte, da se smatramo da smo tuđini. Ovde su ognjišta naših dedova, ovde je naša imovina i ovde mi treba da živimo svoj život – istakao je Alagić i pozvao državne organe da „otkriju vinovnike i najoštrije ih kazne. Hajde, da pokažemo da je ovo zemlja svih građana i da svi uživamo zaštitu lične i imovinske sigurnosti“.

Glavni imam u opštini Priboj Harun Eminagić ocenio je da su „blage reakcije nakon prvog slučaja dovele do novih problema“.

– Ovo je prevazišlo lokalni nivo. Predsednik Srbije se oglasio, ali to je samo pola puta,jer se sa reči nije prešlo na dela. Žrlim verovati da to nije poruka države prema nama Bošnjacima, ali poslednji slučaj i izostanak adekvatne reakcije od predsednika i njegovog ministra policije, malo su mi pokolebali misli – poručio je imam Eminagić.

U noći 6./7.januar u Priboju su pevane pesme „Božić je, pucaj u džamije“ i osvanuli su grafiti na bošnjačkim kućama „Ratko Mladić srpski heroj“ i „Od Priboja pa do Haga, dvi uz Ratka generala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari