Sprečeno krijumčarenje zaštićenih papagaja 1 Foto: Uprava carine

Carinici su juče na prelazu Bački Vinogradi u saradanji sa policijom sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama.

Kako je saopšteno iz Uprave carina, prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je na red za kontrolu pristigao automobil „opel astra“ subotičkih registarskih oznaka.

„Na pitanje šta ima da prijavi, 58-vozač iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje. Detaljnom kontrolom je najpre u zadnjem desnom stubu karoserije automobila pronađen jedan živ papagaj-„nimfa“ (Nymphicus hollandicus), koji je bio imobilisan u vreći za krompir. Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila. U svakoj od njih bila su po tri živa papagaja. Reč je o jednom „amazoncu“ (Amazona sp.), četiri „pirure“ (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti „kina aleksandar“ (Psittacula derbiana)“, navodi se u saopštenju.

U ovakvim situacijama, kako navode, zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora najveći broj krijumčarenih životinja ugine. Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić.

Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis).
Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari