Ramzan Kadirov (39), predsednik Čečenske Republike, najživopisnija je politička figura Rusije. On bezrezervno podržava ruskog predsednika Vladimira Putina i uspešno održava mir u Čečenskoj Republici. Između ta dva posla, Ramzan Kadirov, ljubitelj dobrih konja i skupih satova, govori i radi šta mu padne na pamet, gradeći se kao da je baš izveden iz takta. Dok ruski nadležni organi gledaju na stranu.


Jedan od takvih slučajeva upravo je u toku. Po njegovom se izgledu nikad ne bi reklo, ali ruski komentatori smatraju da mu je sada palo na pamet nešto vrlo ozbiljno: da ojača svoju ulogu u celom islamskom svetu. Sem sirijske izbegličke krize, povodom koje je poimence prozvao i pozvao arapske zemlje da ustanu protiv nečovečne politike Zapada, još jedna ga je domaća ruska prilika izvela iz takta i podstakla da na tom planu preduzme ozbiljne korake. Sudija Državnog suda u Južnom Sahalinu Natalija Perčenko donela je na predlog tužioca Tatjane Bilobrovec odluku kojom je ekstremističkom proglasila knjigu „Molitva Bogu: njeno značenje i mesto u islamu“ i zbog citata koji su direktno preuzeti iz Kurana.

Kadirov, otac osmoro dece, na ovu je odluku pukao, na svoj uobičajeni način, sudiju i tužioca je optužio za uvredu 1,5 milijardi muslimana, nazvao ih „nacionalnim izdajicama i šejtanima“ koji hoće da „zaoštre situaciju u našoj državi“ i čije su odluke „smišljeno usmerene na podrivanje stabilnosti Rusije“. On, koji šejtanima naziva i preostale teroriste sa kojima se, ali i sa njihovim srodnicima, bez milosti obračunava, zatražio je strogu kaznu za „provokatore koji su doneli ovo sudsko rešenje“ ili će ih on „lično privesti ka odgovornosti“.

„Za mene u ovom životu nema ničeg iznad Kurana. I spreman sam da ga štitim do kraja“, rekao je Kadirov, a prenose ruski mediji.

Kao što smo rekli, Kadirovu se uglavnom gleda kroz prste, kao recimo kad je nedavno pripretio federalnim bezbednosnim organima da će na njihove predstavnike pripucati ukoliko, pre nego što njega obaveste i bez njegovog odobrenja, opet budu u Čečeniji gonili osumnjičene. Ruski mediji su se ovog puta, ne časeći časa i zabrinuti za dve predstavnice ruskog pravosuđa, oglasili s pitanjem: da li će nadležna tužilaštva preći preko ovih pretnji koje ne zvuče baš bezazleno. I nisu prešli. Predstavnica Državnog tužilaštva Rusije Marina Gridnjeva je izjavila: „Nedopustivo je da se vređaju sudije i tužioci. A pogotovo da se to radi javno“. Nije saopšteno da će neke mere biti preduzete protiv Kadirova zbog ovih nedopustivih pretnji, ali je on pozvan da „probleme rešava u oblasti prava“.

Predsednik Čečenske Republike je odmah reterirao i prihvatio savet mada se začudio što tužilaštvo tako olako zanemaruje mogućnost da su Perčenko i Bilobrovec delovale za račun đavolskih sila u Rusiji ili inostranstvu. Objavio je da je sudu podneo žalbu na rešenje sudije Natalije Perčenko. Žalbu je najavio i Savet muftija Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari