Rudari Površinskog kopa „Drmno“ spremno ulaze u zimski režim rada. Na ovakvu konstataciju upućuju dve činjenice.

Prva je da su remontne aktivnosti na velikim rudarskim sistemima završeni, a druga se oslanja na podatak da su rezeve otkrivenog uglja na nivou od oko tri miliona tona. Svakako, treba reći, da to ne znači da na kopu „Drmno“ ne očekuju probleme, ali i da se pojave oni svakako neće dovesti u pitanje kontinuirano, sigurno i kvalitetno snabdevanje termoenergetskih kapaciteta Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ u nastupajućem periodu.

Ovo nam je potvrdio i Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac, koji nam je pored ostalog rekao: -Trenutno je u toku je remont rudarske mehanizacije koja radi u sklopu prvog jalovinskog sistema. Reč je o bagerima 710 i 470. Početkom decembra remont na ovim rudarskim mašinama biće završen čime se i zvanično stavlja tačka na ovogodišnju remontnu sezonu. -Mogu reći da rudarska mehanizacija na kojoj je odrađen remont radi dobro bez većih problema o čemu svedoči njihovo vremensko i kapacitativno iskorišćenje. Ono što može predstavljati problem tokom zimskog perioda, kaže Horvat, odnosi se na rezervne delove za tešku pomoćnu mehanizaciju i odvodnjavanje kopa duž istočne granice kopa „Drmno“. Javna nabavka za rezervne delove neophodnih za održavanje teške pomoćne mehanizacije je još u postupku, zbog žalbi ponuđača. Dalje, nije okončana ni javna nabavka za izgradnju 14. linije bunara za dubinsko predodvodnjavanje kopa „Drmno“. Prema dinamici napredovanja kopa „Drmno“ pet šest bunara za dubinsko odvodnjavanje duž istočne granice kopa biće van eksploatacije. Izgradnja zamenskih bunara nije počela, a po svemu sudeći neće početi pre februara – marta iduće godine. To će se svakako odraziti na zavodnjenost kopa u ovoj zoni otkopavanja jalovine, što će uticati na vremensko i kapacitativno iskorišćenje otkopne mehanizacije, ali i izradu puteva do mašina. Ovi problemi neće uticati na ukupnu pouzdanost rada kopa „Drmno“ u zimskom periodu, ali će otežati rad ljudima i mašinama. S druge strane, preduzimamo mere da očekivane probleme ublažimo.

Horvat je ocenio da će plan otkrivke od 40 miliona kubika i ove godine biti ostvaren, a realno se očekuje da bude i premašen za koji procenat. Kada je reč o planu proizvodnje uglja pokazalo se da je plan bio predimenzionisan u odnosu na potrebe termoenergetskih kapaciteta i šireg tržišta. Ovogodišnja proizvodnja uglja biće na nivou od oko 8,8 miliona tona uglja, što će u potpunosti zadovoljiti potrebe termoenergetskih kapaciteta i šireg tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari