"Sputnjik V" stiže početkom nedelje 1Foto: Zoran Mišić

Prema podacima Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Kragujevac, do četvrtka, 7. oktobra, barem jednu od četiri vrste cepiva na području Šumadijskog okruga primilo je više od 115 hiljada građana (115.207), što je 40,96 (ili 46,28 punoletnih osoba) posto žitelja ovog regiona.

Istovremeno u samom Kragujevcu trećom, buster dozom, imunizovalo se 30.123 stanovnika, što je nešto više od 10 ukupne gradske populacije.

Posle Kragujevca, u Šumadijskom okrugu najviše imunizovanih stanovnika ima opština Aranđelovac, gde je prvu dozu dobilo 15.112 žitelja a treću 3.546 i Topola sa 6.73 (prva) i 1.728 (treća) doza. Najmanje vakcinisanih ima u opštinu Lapovo, gde su prvu dozu primile samo 2.324 osobe (a treću samo 586 ljudi) a procentualno opština Rača, u kojoj se imunizovao tek svaki četvrti stanovnik a buster dozu primilo je tek nešto više od pet posto ukupne populacije.

U Šumadijskom okrugu i samom Kragujevcu prošle nedelje, na dnevnom nivou se vakcinisalo između 700 i 800 ljudi (najviše trećom dozom) i najčešće vakcinama „sinofarm“ i „fajzer“. Po rečima danijele Petrović, portparolke kragujevačkog Doma zdravlja, rusko cepivo „sputnjik V“ koga nije bilo jedno vreme za revakcinaciju trećim dozom trebalo bi da stigne početkom naredne nedlje.

Na ovoj teritoriji rusku vakcinu, kao treću dozu do sada je primilo 1.673 ljudi, najviše u Kragujevcu 1.649 građana, 17 u Aranđelovcu i jedna osoba u Batočini, što je nešto više od pola procenta ukupne populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari