Sramno ćutanje vlasti na peticiju za puštanje Đinđićevog ubice, na snazi revizija istorije 1Foto: Stanislav Milojković

Pored Ambasade SAD u Beogradu, i Evropska komisija reagovala je na sramnu peticiju Fondacije “Kapetan Dragan” da se na uslovnu slobodu pusti Zvezdan Jovanović, ubica premijera Zorana Đinđića.

Iz Evropske komisije poručuju da je potrebno uzdržavanje od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanje pomirenja.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandez istakla je za Glas Amerike da se od svake zemlje koja teži pridruživanju Evropskoj uniji očekuje da poštuje i promoviše osnovne vrednosti Unije, vladavine prava, demokratije i pravde.

I dok se međunarodne institucije i opozicija oglašavaju povodom inicijative osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji sa svojim saborcima sprovodi peticiju za oslobađanje Jovanovića, bivšeg pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije, režim Aleksandra Vučića i dalje ćuti.

Sagovornici Danasa Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, smatraju da je sramotno i opasno to što nadležne institucije, Vučić i Vlada Srbije ne reaguju povodom peticije ratnog zločinca Vasiljkovića, ali ih to ne iznenađuje.

Kako navode, Zagorka Dolovac sprečava tužilaštvo da pokrene postupak protiv “jednog ubice koji večila drugog ubicu”, a osim toga, objektivno gledajući u Srbiji je prethodnih godina na snazi revizija istorije i okretanje leđa Evropskoj uniji.

Jedini zvaničnik koji je reagovao bio je Dragan Šormaz, narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, koji je najavio da će protiv Vasiljkovića podneti krivičnu prijavu.

Iz američke ambasade u Beogradu konstatuju da je teško razumeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji.

Beširi: Metak kroz Đinđićevo srce iznova razara naše društvo

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, objašnjava da kada diplomatski krugovi izraze zabrinutost, to prevedeno na srpski jezik znači dovedite se u red što je pre moguće.

– Evropska komisija se ne obraća nekoj fondaciji ratnog zločinca koji traži oslobađanje drugog zločinca. Ona se obraća državnim organima s porukom, da takvi kakvi su, ne mogu postati deo razvijene Evrope koja se temelji na miru, kao ultimativnoj vrednosti. Ne treba nama EU da kaže na šta nam liči tužilaštvo, policija i sudovi, to sve građani vide, ali je podsetnik da bez reformi, a to znači poštovanje i sprovođenje sopstvenih zakona nema napretka standarda građana, njihove sreće, a ni članstva u EU – ukazuje Beširi.

Sramno ćutanje vlasti na peticiju za puštanje Đinđićevog ubice, na snazi revizija istorije 2
Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

Beširi postavlja pitanje šta tužilaštvo u Beogradu sprečava da pokrene postupak protiv jednog ubice koji veliča drugog?

– Svi znamo, Zagorka Dolovac. Ipak, odsustvo nezavisnog tužilaštva da reaguje protiv “kapetana” Dragana i njegove fondacije zbunjuje građane, ali i predstavnike ambasade SAD koja je, čini mi se, najglasnija stala u zaštitu ubijenog prvog demokratski izabranog premijera Đinđića. Ne pravite grešku, ne radi se ovde o slobodi govora i narodnoj inicijativi, ovde se radi o veličanju zločinca i njegovog zločina i to jeste kažnjivo – naglašava Beširi.

Kako dodaje, Zvezdan Jovanović je zločinac, društveni talog i moralno dno i zaslužuje da odsluži punu kaznu.

– Ubeđen sam da nikad neće vratiti društvu dug za ono što je učinio. Još veća je tuga što još uvek nemamo odgovorne za podstekivanje ubistva premijera i državni udar – ističe Beširi.

Međutim, dodaje da je Jovanović nebitan, kao i “kapetan” Dragan, “ali jeste bitno kako državni organi reaguju na kršenje zakona i negativne društvene fenomene”.

– Jasno je da je današnja vladajuća elita učestvovala u nekim od najgorih zlodela posle Drugog svetskog rata. Neki od njih su se radovali i slavili ubistvo premijera Đinđića i ne treba da nas čudi njihova tišina. Ono što treba da nas čudi je kako to brzo zaboravljamo, pa biramo najgore među nama. Metak kroz Đinđićevo srce iznova razara naše društvo, a to što institucije ne rade ništa tužno je, sramotno i opasno s dalekosežnim posledicama i to ne mogu da spreče EU i SAD već samo građani Srbije – navodi Beširi.

Biserko: Kriminalizuje se sve što dešavalo posle 2000. godine

Sonja Biserko, prednsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, smatra da je peticija Vasiljkovićeve fondacije u skladu sa svim onim što se dešava poslednjih godina u Srbiji – revizija istorije, vraćanje svih na javnu scenu svih onih koji su osuđeni za ratne zločine…

– U tom smislu me ne čudi što nadležne institucije u Srbiji ne reaguju na tu peticiju, odnosno na pokušaj negiranja svega onoga što je urađeno kada je reč o suđenju za ubistvo Đinđića. Sada se priklanja tezi da su ga ubili sa Zapada, treći metak… S druge strane, kriminalizuje se sve što dešavalo posle 2000. godine, poput orijentacije ka EU. Rekla bih da su evrpskom putu Srbije sada okrenuta leđa – ukazuje Biserko.

Sramno ćutanje vlasti na peticiju za puštanje Đinđićevog ubice, na snazi revizija istorije 3
Sonja Biserko (Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović)

Prema njenim rečima, zbog svega toga ne iznenađuje odsustvo reakcije predsednika Vučića, Vlade Srbije, ali i čitavog društva na peticiju.

– Amerika i EU još uvek pokušavaju da podsete Srbiju da zvanično i dalje drži kurs ka EU. Ali, objektivno gledajući, Srbija je okrenula leđa EU – smatra Biserko.

Zvezdan Jovanović osuđen je na kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Đinđića u dvorištu zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. Na istu kaznu osuđen je i bivši komandat te JSO Milorad Ulemek.

Sramno ćutanje vlasti na peticiju za puštanje Đinđićevog ubice, na snazi revizija istorije 4
Zvezdan Jovanović (Foto: EPA/ Saša Stanković)

Inače, za BIRN su iz Višeg suda u Beogradu kazali da Zvezdan Jovanović nema pravo da traži uslovno puštanje iz zatvora do kraja 2029. godine, kao i da ovaj sud prema zakonima “nema osnove da postupa po peticiji”.

Što se tiče Vasiljkovića, on je u Hrvatskoj odslužio 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini.

U sudskom postupku je dokazano da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sramno ćutanje vlasti na peticiju za puštanje Đinđićevog ubice, na snazi revizija istorije 5
Dragan Vasiljković (Foto: EPA)

Iz zatvora je pušten u martu prošle godine i proteran je iz Hrvatske.

Živi u Srbiji, gde je osnovao fondaciju, a i čest je gost televizija sa nacionalnom frekvencijom, bliskih režimu Aleksandra Vučića.

Od “srpskog heroja” do Počuče

Na sajtu Fondacije “Kapetan Dragan” navodi se da je Zvezdan Jovanović heroj, a za petciju za njegovu uslovnu slobodu mole se “svi prijatelji i rodoljubi Srbije i dijaspore, koji su spremni pomoći da se ispravi ova nepravda nad srpskim herojem, da nam se priključe”.

Inače, nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča je šef informativnog sektora Fondacije “Kapetan Dragan”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari