"Sramno, uvredljivo i jadno": Porodice poginulih i preživeli iz rudnika "Soko" o folk koncertu povodom Dana rudara 1Foto: Z. Miladinović/ Danas

Dan rudara 6. avgust biće obeležen u Aleksinačkom rudniku folk koncertom Radeta Jorovića, nepunih godinu i po dana nakon nesreće u susednom rudniku “Soko”, u kojoj je poginulo osam i povređeno više od 20 rudara, većinom iz opštine Aleksinac, i povodom koje istraga aleksinačkog tužilaštva još nije završena.

Porodice poginulih rudara i njihove preživele kolege ocenjuju da je ovakva odluka “sramna i uvredljiva”, dodajući da bi novac koji se na taj način baca mogao da bude upotrebljen za pomoć porodicama postradalih ili povređenim rudarima.

U nesreći u rudniku „Soko” koja se dogodila 1. aprila prošle godine u ranu zoru, pred završetak treće smene, od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana stradali su rudari Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović.

Na Portalu javnih nabavki nedavno je objavljen oglas o javnoj nabavci, vredan 200.000 dinara, u kojem aleksinački Centar za kulturu i umetnost traži ponuđače za organizaciju koncerta folk pevača Jorovića za Dan rudara.

Koncert Jorovića i orkestra od najmanje šest članova biće održan u naselju Aleksinački rudnik, na Trgu rudara, u dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, od 20 do 22 časa. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, preseliće se u Dom rudara, podaci su iz oglasa.

“Nisam čula da se se Dan rudara u Aleksinačkim rudnicima proslavljati ovakvim koncertom. To je jadno, bedno i ponižavajuće, razočarana sam. Šest od osam stradalih rudara su iz Aleksinca, a po jedan su iz Trgovišta i Sokobanje. Četvorica poginulih rudara su iz aleksinačkog rudnika, a četvorica iz rudnika Soko. Sve i da nije tako, istraga aleksinačkog tužilaštva o ovoj teškoj nesreći još traje i nema nikakvih rezultata”, kaže za Danas Sanja Trivunac, supruga poginulog Nenada.

"Sramno, uvredljivo i jadno": Porodice poginulih i preživeli iz rudnika "Soko" o folk koncertu povodom Dana rudara 2
Advokat Bratislav Stojanović: Foto Z. Miladinović/ Danas

Ona kaže da Dan rudara u Aleksincu “do sada nikada nije obeležavan muzičkim koncertom” i da je čudi što se to radi ovoga puta, a nakon nesreće.

Ali, neka radi ko kako misli da treba, pa će mu se valjda tako i vratiti, dodaje.

Saša Dimitrijević, koji je povređen u nesreći u rudniku “Soko” toga dana, kaže da treba obeležiti Dan rudara, ali ne na ovakav način, koji je “sramota”.

On kaže da je neuporedivo bolje novac koji je planiran za muzički koncert dati porodicama nedužnih rudara koji su “izgubili glave”, ili preživelim kolegama.

"Sramno, uvredljivo i jadno": Porodice poginulih i preživeli iz rudnika "Soko" o folk koncertu povodom Dana rudara 3
Izložba „Muzej garavih senki“ Foto: Dragana Stajić

“Van pameti je da niko do sada nije odgovarao, a neki dobri ljudi su bez razloga izgubili glavu, zbog dve ili tri budale, moram tako da kažem. Mora da se zna ko je odlučivao i naređivao da ulazimo u jamu koju je ugrožavao metan, a za to je znao. Neko mora da odgovara za te stradale duše, krivaca mora da ima, od direktora preko upravnika jame do dežurnih inženjera. Za sve žrtve mora da ima pravde”, kaže Dimitrijević za Danas.

On dodaje da su preživeli rudari do sada “dobili samo po 3000 dinara ‘za pretrpljeni strah’”.

Iako im je “malo falilo” da tog dana stradaju, niko ih nije pitao da li im i šta treba i ponudio konkretnu pomoć, kaže on.

Direktor aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost Branislav Ančević kaže da je obeležavanje Dana rudara organizovanjem koncerta narodne muzike predviđeno Godišnjim programom te ustanove za 2023, te da se koncert organizuje u saradnji sa mesnom zajenicom Aleksinački rudnik.

„To je bila praksa svih ranijih godina od kada se praznik obeležava u Srbiji, izuzev prethodne 2022. godine kada je on otkazan usled tragične nesreće u rudniku ‘Soko’. Te godine Centar za kulturu i umetnost je u saradnji sa Crvenim krstom i lokalnim udruženjima iz oblasti kulture organizovao više programa humanitarnog karaktera, na kojima je prikupljan novac za porodice nastradalih rudar”, rekao je Ančević za Danas.

Istragu o nesreći u rudniku “Soko” još uvek vodi Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, koje je inače 26. jula prošle godine donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”, a potom, a u januaru ove godine, odbacilo prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Pravni zastupnik porodica preminulih, advokat Bratislav Stojanović, Višem javnom tužiocu u Nišu podneo je prigovor na januarsku odluku aleksinačkog OJT, i on je naložio ponovnu istragu.

Stojanović je istovremeno  inicirao u Skupštini Srbije formiranje Anketnog odbora koji će preispitati rad Ministarstva rudarstva i energetike, kao i javnih tužilaštava koja su u ovom slučaju odlučivala.

Porodice su spremne, ukoliko u Srbiji za njih “ne bude pravde”, da je potraže i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, najavio je.

Članovi pojedinih porodica ranije su govorili za Danas da su njihovi muževi i očevi upozoravali da u tom delu jame ima i mulja i metana i vode, te da je “pitanje trenutka kada će se dogoditi nesreća”.

Neki od preživelih rudara su dodali da se danima pre nesreće osećao “miris pokvarenih jaja”, te da je postojala povećana koncentracija dimetil sulfida, koji se održavao na kožu i na oči, zbog čega su tražili medicinsku pomoć.

Nadležni nisu reagovali na upozorenja, a oni su morali da silaze u jamu, rekli su.

Neki od povređenih rudara su kazali da se više neće vraćati u rudnik.

Najveći problem je nereagovanje Skupštine Srbije

“Najveći problem u ovom slučaju je nepostupanje Skupštine Srbije kojoj smo još 31. marta podneli predlog za formiranje Anketnog odbora. U septembru ćemo zatražiti razgovor sa predsednikom Skupštine, a ako ne bude reakcije, obratićemo se nekim poslaničkim grupama koje su zainteresovane za ovaj slučaj, bilo da su u vlasti ili opoziciji, nevažno je. Važan je interes porodica stradalih rudara i utvrđivanje činjeničnog stanja i odgovornosti”, kaže za Danas advokat Stojanović.

Stojanović kaže da je aleksinačko OJT do sada saslušalo 17 preživalih rudara, a da je ostao još jedan. Od tog broja njih devet je dalo iskaz da je 20- tak dana pre nesreće rukovodstvo rudnika obavestilo sve rudare da je koncentracija metana povećana i postavilo po jednog dodatnog dežurnog rukovodioca u svakoj smeni, koji je trebalo da prekine rad kada se takva situacija dogodi.

Više puta pre ove nesreće nestajala je struja i prekidana ventilacija, što se inače događa čim se pojavi povećana koncentracija metana, ali dežurni inženjer rudarstva u jami nije prekinuo rad, rekli su oni.

Advokat dodaje da je OJT od 14 osoba koje je Ministarstvo rudarstva sumnjičilo za propuste saslušan samo taj dežurni inženjer u jami, a da ostalih 13 još uvek nisu.

Nije saslušana ni bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, što je predložio advokat oštećenih porodica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari