U nedelju je Ramsku tvrđavu obišao potpredsednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag, koji je u pratnji svojih saradnika, kao i vodećih turskih medija želeo da se na licu mesta uveri o stanju ove strateški važnog uporišta iz 15. veka


Visoku delegaciju Vlade Republike Turske dočekao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, koji se zahvalio na poseti i na učestvovanju u projektu oživljavanja ove tvrđave.

– Pored istorijskih motiva, imamo i one praktične zašto želimo da uradimo restauraciju. pored Rama prolazi međunarodna biciklistička staza kroz koju godišnje prođe mnogo turista, zaljubljenika u ovo prevozno sredstvo. Osvetljavanje Ramske tvrđave je već dalo rezultate, jer su se od tada posete uvećale pet puta. -naglasio je Milić. Nakon što je pogledao projekat restauracije tvrđave, potpredsednik Vlade Bekir Bozdag iskazao je zadovoljstvo viđenim nadajući se skorom završetku ovog projekta

– Ovo utvrđenje za našu Vladu i narod ima veliki značaj, jer je baš na ovom mestu sultan Bajazit Drugi odlučio da napravi strateško uporište i krenuo u dalja osvajanja. Želimo da je vidimo u starom sjaju i zbog našeg nasleđa ali i zbog kulturne i ekonomske saradnje sa Srbijom, sa kojom smo u odličnim odnosima. – istakao je Bozdag.

Predviđeno je da se ovaj projekat realizuje u pet faza, u periodu od 2013. do 2018. godine. Rekonstrukcija kompleksa Ramske tvrđave obuhvatiće osim bedema i kula, karavansaraj, kupatila – hamame i dekorativnu spoljašnju i unutrašnju rasvetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari