Srbija bez zvanične statistike rasprostranjenosti femicida: Za sedam dana ubijene četiri žene, od početka godine sedam 1Foto: Ilustracija/Pixabay/ninocare

U Srbiji su za manje od deset dana ubijene četiri žene, a od početka godine ukupno njih sedam.

Ovo nisu zvanični podaci broja femicida (ubistava žena samo zato što su žene), već ih je iz medijskih izveštaja prikupilo Udurženje građanki FemPlatz, što znači da broj može da bude i veći.

Država Srbija još uvek nema javno dostupne statističke podatke o rasprostranjenosti femicida.

Od 21. marta ubijeno je pet žena. Dve iz Beograda i jednu iz Smederevske Palanke ubili su sinovi, dok je žena iz Vranja preminula u bolnici nakon što je suprug izbo nožem.

Ona je nastradala istog dana kada je održano ročište po prijavi koju je podnela protiv supruga za nasilje u porodici.

Najnoviji slučaj je ubistvo žene iz Zaječara. Nju je ubio komšija, kojeg je više puta prijavljivala policiji nakon dugogodišnjeg zlostavljanja.

U sukobu sa policijom na licu mesta ranjen je policajac I. Đ. koji je kasnije preminuo, a ubica je potom izvršio samoubistvo.

Iz FemPlatza ukazuju da su mediji u istom periodu izvestili o najmanje sedam pokušaja femicida i nasilja prema ženama.

Kosana Beker, programska direktorka FemPlatz-a, ističe za Danas da u Srbiji već godinama unazad, svake godine bude blizu 30 femicida.

– To nije novost, nije nešto što nadležni ne znaju. Ženske nevladine organizacije ukazuju na ovaj problem konstantno, ali rešenja još uvek nema. Samo u periodima kada se desi nekoliko femicida u kratkom vremenskom periodu, kao što je to slučaj prethodnih nekoliko dana, pojača se interesovanje javnosti za ovu temu. Međutim, čak ni sada, niko od nadležnih se ne oglašava po ovom pitanju – ukazuje Beker.

Kako objašnjava naša sagovornica, Srbija ima dobre zakone, visoki državni funkcioneri i funkionerke često na događajima ističu dobar zakonodavni okvir, ali nema objašnjenja zašto nema adekvatne primene ovih zakona.

– Veliki broj femicida nije sprečen jer je izostala pravovremena reakcija nadležnih institucija. Mnoge žene su prethodno prijavljivale nasilje, ali reakcija onih koji bi trebalo da zaštite žene nije bila efikasna. Nasilje prema ženama se i dalje relativizuje i minimizuje, rizik se ne procenjuje adekavtno i tako sve dok ne bude kasno. Smatram da nam nadležni državni organi duguju objašnjenje za svoj rad u svim ovim slučajevima, kao i da je neophodno utvrditi pojedinačnu odgovornost svih koji svoj posao nisu radili kako treba – naglašava Beker za naš list.

U današnjem saopštenju FemPlatza, koje je potpisalo više od 60 organizacija i pojedinki, navodi se da je posebno zabrinjavajuće što i nakon prijave nasilja, nadležne institucije nisu obezbedile zaštitu i bezbednost ubijenih žena.

“Veliki broj ubistava žena nije sprečen zbog izostanka blagovremene i efikasne reakcije institucija sistema, od neblagovremenog reagovanja na prijave nasilja, preko umanjivanja opasnosti i nesagledavanja rizika od ugrožavanja bezbednosti žrtve”, ukazuje se u saopštenju.

“Izostanak delotvorne prevencije femicida, kao najekstremnije manifestacije nasilja, svakog dana šalje poruku ženama da su njihovi životi manje vredni. Zahtevamo od institucija nadležnih za sprečavanje i zaštitu žena od nasilja da hitno reaguju na poslednje slučajeve femicida, istraže i objasne javnosti eventualne propuste i izostanak efikasne reakcije na prethodne prijave nasilja i navedu precizne korake za dalje sprečavanje femicida. Skoro svaki femicid je mogao biti sprečen. I svaka institucija ima odgovornost i obavezu da radi na sprečavanju femicida”, ukazuje se u saopštenju.

Inače, prema podacima Autonomnog ženskog centra iz februara ove godine, u poslednjih 10 godine, 298 žena u Srbiji ubio je partner ili drugi član porodice.

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženksog centra rekla je za RTS da bi bilo dobro da se žene pre nego što prijave nasilje nadležnim insitucijama jave ženskim organizacijama kako bi se sa njima napravio bezbednosni plan – gde idu, šta sa sobom nose, da li imaju posao, da li idu u sigurnu kuću ili postoje druge alternative.

Uhapšen napasnik

Policija je u Beogradu uhapsila N. Z. (1994) zbog sumnje da je 25. marta, dva sata posle ponoći u Ulici radnih akcija u Železniku napao 19-godišnju devojku i pokušao da je odvuče u prolaz izmedju zgrada.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije on je devojku napao s ledja, a pustio je kada je naišlo taksi vozilo, i zatim pobegao.

On se tereti krivično za pokušaj protivpravnog lišenja slobode u pokušaju i odredjeno mu je zadržavanje do 48 časova, a nakon toga biće priveden tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari