Srbija ne da Svetozara Marovića Crnoj Gori 1Svetozar Marović (arhiva) Foto: EPA/Bartlomiej Zborowski

Svetozar Marović je državljanin Srbije i Srbija ne može da ga izruči.

U Crnoj Gori to jako dobro znaju i sve ono što okružuje ovaj slučaj u funkciji je njihovih unutrašnjih političkih prilika, kaže za Danas beogradski advokat Božo Prelević, komentarišući činjenicu da se bivši predsednik Srbije i Crne Gore i dalje nalazi u Beogradu iako je već dve godine na Interpolovoj poternici.

Nedavno, crnogorsko Ministarstvo pravde poslalo je u Srbiju zvaničan zahtev za izručenjem Marovića koji je pravosnažno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Prema Prelevićevim rečima, zahtev Crne Gore neće ništa promeniti u ovom slučaju.

– Marović po našem zakonu ne može da bude izručen, jer ima državljanstvo Srbije. Uzgred, niko nije dobio državljanstvo bez koordinacije Beograda i Podgorice i po svoj prilici to je dogovoreno mnogo ranije. Potpuno je jasno da je ideja da ceo slučaj zastari dok je Marović u Beogradu, kaže Prelević.

Bivši predsednik SCG na Interpolovoj poternici se nalazi još od 2017. godine. Međutim, Srbija je tek nedavno, po primljenom zahtevu za izručenjem, slučaj prepustila nadležnom sudu.

Kako za Danas kaže Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Interpolove poternice ne obavezuju države članice da po njima postupaju.

– Svaka država članica Interpola sama odlučuje šta će činiti povodom poternica koje raspisuje Generalni sekretarijat Interpola. Nema obaveze da se izruči tražena osoba, već ono najviše zavisi od međusobnog poverenja država, kaže Đorđević.

Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima izričito navodi da državljanin Srbije ne može da bude izručen. Postupak o izručenju, po slovu zakona, vodi se pred sudom koji je nadležan za teritoriju na kojoj boravi osoba čije se izručenje traži. Kako je Marović u više navrata viđen u Beogradu, pretpostavka je da će se postupak voditi pred Višim sudom u Beogradu. Danas je u toku jučerašnjeg dana bezuspešno pokušavao da sazna kada će taj postupak početi i da li je određen sudija za prethodni postupak koji će ga voditi.

Crnogorsko Ministarstvo pravde je u saopštenju istaklo da su se samim raspisivanjem Interpolove poternice stekli svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji, kako bi bio izručen Crnoj Gori.

„Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljivao na javnim mestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje“, objašnjava se u saopštenju.

Slučaj Gica i Vasilev

Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima ne predviđa nikakve rokove koji bi vremenski omeđili postupak ekstradicije. Pa tako je, primera radi, postupak ekstradicije rumunskog biznismena Sebastijana Gice trajao duže od godinu dana, pre nego što mu je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dodelilo politički azil. Gica je bio blizak saradnik bivšeg rumunskog predsednika Viktora Ponte, koji je po sopstvenom priznanju bio savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nije izručen ni bugarski biznismen Cvetan Vasilev, iako je postupak u više navrata išao između Višeg i Apelacionog suda u Beogradu. Mediji su preneli da je Vasilev, nekadašnji vlasnik Paraćinske staklare, bio donator humanitarnoj organizaciji supruge tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.