Srbija se sprema da proizvodi i "sinofarm" vakcinu 1Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnoloski razvoj

Bez objavljivanja poziva, u pregovaračkom postupku, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odabrala je konzorcijum firmi Ras inženjering, DC Energokop, Resa gradnja, Biodekor i GeoSpes kojima je poverila posao pripreme lokacije u Zemun polju na kojoj bi trebalo da nikne fabrika za proizvodnju sinofarm vakcina, objavila je eKapija.

Kao obrazloženje zbog čega nije sprovedena javna nabavka na tenderu, Direkcija je navela „da su u pitanju hitni radovi na izgradnji komunalne infrastrukture zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom“. Ponuđena cena za ugovorene radove iznosi oko 1,67 milijardi dinara sa PDV-om (oko 14 miliona evra) a rok za završetak je 120 dana od dana uvođenja u posao.

Po istom osnovu, putem pregovaračkog postupka izabran je i Institut za puteve Beograd, koji je izradio tehničku dokumentaciju za opremanje lokacije. Do kraja ovog meseca trebalo bi da počne i izgradnja servisne saobraćajnice koja će voditi do lokacije nove fabrike.

Podsetimo, izgradnju Sinofarmove fabrike predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je još u martu, kada je rekao da je ta investicija dogovorena u Abu Dabiju i da će se fabrika graditi sa Emiratima i Kinezima, te da će proizvodnja kineske vakcine u Srbiji početi već 15. oktobra. On je najavio da će Srbija obezbediti zemljište i infrastrukturu, kao i da će uložiti 18 miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina za grip, tetanus i protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari