Srbija tvrdi da bebe više ne nestaju iz porodilišta 1Bebe Foto: Pixabay / esudroff

Vlada Srbije obavestila je Komitet ministara Saveta Evrope da će u slučaju afere „nestale bebe“ zbog koje je SE u više navrata kritikovao našu državu, srpske vlasti uložiti dodatne napore kako bi ubrzale usvajanje Zakona za utvrđivanje činjenica o deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

Vlada Srbije podnela je Komitetu ministara Saveta Evrope detaljan izveštaj o koracima koje država preduzima kako bi ispunila presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Zorica Jovanović protiv Srbije“.

Ovom presudom srpskim vlastima naloženo je da do kraja 2014. godine preduzmu mere, a na prvom mestu usvoje zakon koji će omogućiti kompletne istrage za sve roditelje koji sumnjaju da su im deca ukradena, oteta ili nestala iz porodilišta. Kako takav zakon još uvek nije usvojen, a nacrt zakona koji postoji ne zadovoljava ispunjenje presude, po oceni dela roditelja, Komitet ministara je u više navrata donosio rezolucije u kojima oštro osuđuje nečinjenje Srbije po ovom pitanju.

Nedavno su predstavnici Saveta Evrope, odnosno Direktorata za ljudska prava, povodom ove presude i afere „nestale bebe“ posetili Beograd i razgovarali sa srpskim vlastima kao i udruženjima roditelja.

Vlada Srbije je nakon toga uputila izveštaj Savetu Evrope u kome ističe da će im prioritet biti stavljanje nacrta Zakona o „nestalim bebama“ na glasanje u skupštinskoj proceduri u prolećnom zasedanju, a da je dodatna inicijativa pokrenuta za formiranje dobrovoljne DNK baze podataka, kao i da je veliki napredak to što su preduzete mere u zdravstvenom sektoru kako više nijedno dete ne bi moglo da nestane.

„Nedostaci u načinu čuvanja medicinske dokumentacije i matičnim knjigama su otklonjeni, čuvanje svih podataka podleže strogim procedurama i mogućnost da dete nestane iz porodilišta je smanjeno na nulu kroz brojne sigurnosne procedure“. Oni posebno ističu i „napore“ tužilaštva i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da sprovedu istrage i prikupe dokaze o deci za koju se sumnja da su nestala.

„Tužioci sada proveravaju 890 krivičnih prijava, uključujući 604 prijave koje su odbačene zbog zastarelosti, kako bi proverili da li je moguće ponoviti neke istražne postupke. Rezultati se očekuju uskoro, uključujući i u 287 slučajeva koji ne podležu ograničenjima“, naveli su predstavnici Vlade Srbije u izveštaju upućenom Savetu Evrope.

Komitet Ministara će ponovo u toku marta razmotriti napredak Srbije na ispunjenju presude Evropskog suda za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari