Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pustio je juče u rad digitalne predajnike na emisionoj stanici „Gobelja“ na Kopaoniku, čime je u Srbiji završen proces digitalizacije televizijskog signala. On je istakao da je digitalnim signalom u zemlji sada pokriveno 97,8 odsto stanovništva.


Ljajić je istakao da je prvobitna procena bila da će digitalizacija koštati 100 miliona evra, ali da će to biti značajno manje, jer ce „državu koštati oko 30 miliona evra, plus 10 miliona donacije od Evropske unije“.

– Država će sasvim sigurno prihodovati blizu 100 miliona evra od ovog procesa, posebno ako imamo u vidu da će se, posle prve digitalne dividende, ova oslobođena frekvencija koristiti za brži razvoj interneta i bolju pokrivenosti mrežom mobilne telefonije – istakao je Ljajić.

Sem signala na Kopaoniku, juče su istovremeno ugašeni i signali sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu. Ljajić je naglasio da je juče završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005. godine. Kako je rekao, većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, ubuduće će prosečno moći da prati po 15 kanala.

Ljajić je najavio nove projekte kada je u pitanju razvoj tržišta telekomunikacija , istakavši da veruje da je pred nama „jedna budućnost gde će Srbija imati sa čime da se podiči“, te da možemo biti ponosni i na činjenicu da opremu koja je ugrađena poseduje svega šest država u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari