Srbija uspešna na Olimpijadi robotike 1Foto: www.kreativnopero.edu.rs

Prvo internacionalno takmičenje – Olimpijada robotike u organizaciji First Global programa, završena je juče u Vašingtonu u DAR Constitution Hall dvorani.

Među predstavnicima generacije budućnosti našlo se i sedmoro naših – predstavnici privatne gimnazije Kreativno pero iz Beograda, XII beogradske gimnazije i gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte.

Skoro 160 timova, bez obzira na jezičku barijeru, udruženo je rešavalo probleme na koje su nailazili vođeni timskim duhom i strašću ka robotici. Svaki tim imao je svoj mini štand na kom je tokom igara mogao da unapredi ili izmeni svog robota i da razmenjuje iskustva i informacije sa ostalim timovima. Atmosfera je odisala šarenilom i multikulturalnošću.

Tema ovogodišnje olimpijade bila je Čista voda. Zadatak koji su timovi imali jeste da od delovakoje su dobili od organizatora sačine robota koji će biti brz i efikasan u skupljanju plavih i crvenih loptica koje predstavljaju čistu i zagađenu vodu. Takmičenje se odvijalo u šest rundi, svaki put timovi su bili udruženi u alijanse koje su činile po tri zemlje. Srbija je bila u alijansi sa Crnom Gorom, Južnom Korejom, Rusijom, Lesotom, Mjanmarom, Kineskim Taipeijem, Ekvatorijalnom Gvinejom, Hrvatskom, Ujedinjenim arapskim emiratima, Norveškom, Filipinima i timom Nada koji su pedstavljale izbeglice iz Sirije.

Poene su donosile sakupljene loptice – po jedan plave i po 4 crvene. Dodatnih 20 poena donosilo je ako tim uspe pre kraja meča da svog robota podigne iznad zemlje kako bi se sačuvao od “poplave”. Ukoliko bi obe alijanse uspele da pokupe sve crvene loptice i očiste “reku”, svih šest timova u obe alijanse dobilo bi dodatne poene za kooperativnost.

Srpski tim je pobedio u dve od šest rundi. Za našeg robota dobili smo mnoge pozitivne kritike – u čudu smo ostavili sve one koji su mislili da naš tim čine đaci koji su u stručnim školama koje se bave tehnologijom i robotikom, a ne gimnazijalci. Robot je bio jedan od retkih koji je imao točkove ugrađene pod uglom od 45 stepeni što mu je davalo prednost u brzini, a takođe je bio veoma stabilan. U šali su ga članovi srpskog tima zvali Hrčak. Tokom takmičenja doživeli smo nekoliko pehova – timovima u našoj alijansi roboti su se prevrtali, zaglavljivali, a jednom je otkazao motor u sred meča.

Na ceremoniji zatvaranja mladima se obratio predsednik svetske banke Jim Yong Kim i čestitao pobednicima – timu Evrope koji je osvojio prvo mesto, timu Poljske na osvojenom drugom mestu i Armeniji na osvojenom trećem mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari