Srbijavode: U opštini Prijepolje reka Lim odnela deo ograde sportskih terena 1Foto: FoNet / Senad Župljanin

U opštini Prijepolje, zbog padavina došlo je podizanja nivoa reke Lim koja je odnela deo ograde sportskih terena u naselju Šarampov, saopštilo je preduzeće Srbijavode.

Na osnov hidrološke situacije i zasićenosti tla na vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje“ na sektoru „S.7“ ukida se redovna i proglašava vanredna odbrana od poplava, navele su Srbijavode na svom sajtu.

Dodali su da je u naselju Šarampov, duž reke Lim u Prijepolju instaliran sistem zaštite odbrane od poplava.

Dežurne službe Srbijavode sa vodoprivrednim preduzećima postavili su mobilnu opremu za odbranu od poplava u Prijepolju u dužini od 80 metara.

Sprovode se i mere da bi se „na kritičnim deonicama ublažili izlivanja vodotokova“, navodi se u saopštenju.

Mere vanredne odbrane od poplava će se, kako je navedeno, sprovoditi i na deonicama vodotokova u zoni ugroženih naselja u štićenom području, „a zbog evidentnog rizika od plavljenja branjenog područja“.

Raška: Nagli porast vodostaja na tri reke, delimični odroni na dva lokalna puta

Zbog naglog porasta vodostaja na Trnavskoj reci i rekama Raška i Ibar došlo je do izlivanja vode zbog čega su bili ugroženi stanovništvo i objekti na delu teritorije opštine Raška.

Došlo je i do pojave delimičnih odrona na putu Brvenik-Korlaće i Raška-Kuti-Odvraćenica, objavljeno je na sajtu opštine Raška.

„Situacija na terenu je i dalje teška zbog nastavka padavina koje se očekuju i tokom noći“, dodaje se u saopštenju.

Navedeno je da je „izvršena evakuacija jednog starog lica iz preventivnih razloga“, te da su položeni džakovi sa peskom na lokacijama u Milatkoviću, Baljevcu i Raška“.

Lokalni Štab za vanredne situacije opštine je u saradnji sa Sektorom ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije MUP i komunalnim preduzećima preduzeo mere na zaštiti stanovništva i objekata.

Po naređenju predsednika opštine Raška, Nemanje Popovića, mobilisan je i deo jedinice civilne zaštite opštine Raška.

Najavljeno je i da će lokalni Štab za vanredne situacije pratiti razvoj situacije i da će, u skladu sa njom preduzeti mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari