Srbiji u vladavini prava najlošije ocene u regionu 1

Srbija je prema indeksu vladavine prava Svetskog projekta pravde iza svih balkanskih zemalja.

 Na listi 113 država iz celog sveta, Srbija se našla na 76. mestu. Indeks vladavine prava meri poštovanje osnovnih principa pravde, a Srbija je dobila ocenu 0,5 na skali od 0 do 1, dok su sve ostale zemlje regiona dobile višu ocenu.

Najbolje ocenjena balkanska zemlja je Slovenija, koja je zauzela 26. poziciju, zatim Rumunija na 29. mestu i Hrvatska na 35. Slično stanje u oblasti vladavine prava je u Bugarskoj (55), Bosni i Hercegovini (56) i Makedoniji (57), dok je Albanija na 68. mestu. Crna Gora i Kosovo nisu obuhvaćeni istraživanjem. Srbija je najlošije rangirana po faktoru „ograničenje ovlašćenja vlasti“, po kojem je na 97. mestu, a najslabiju ocenu, 0,29, dobila je za kažnjavanje zvaničnika za zloupotrebu položaja.

Srbija je najbolje ocenjena u kategoriji bezbednosti i to je jedina oblast u kojoj je zabeležen napredak. Parametar „odsustvo građanskog sukoba“ u okviru te oblasti jedini je za koji je Srbija dobila maksimalnu ocenu. Ocenu iznad 0,5 dobila je još samo u oblasti osnovnih prava, zahvaljujući slobodi veroispovesti i odsustvu diskriminacije, ali je u okviru tih prava za slobodu izražavanja dobila ocenu 0,49. Lošija situacija u odnosu na prethodnu godinu zabeležena je u kategoriji „otvorenost državnih institucija“, gde je za pravo na informisanje Srbija dobila ocenu 0,47, a za dostupnost zakona i dokumenata vlasti 0,53.

Globalno, na prvom mestu po indeksu vladavine prava je Danska, a iza nje su Norveška, Finska i Švedska, zahvaljujući pravosudnim sistemima koji se efikasno bore protiv bezakonja i nepravde. Sve četiri zemlje, kao i Holandija, imaju ocenu veću od 0,85. Na dnu liste je Venecuela. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari