Srbin koji je brijao Ataturka 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Brica osnivača moderne Turske, Kemala Ataturka, kralja Aleksandra i kneza Arsena bio je – Srbin iz varošice Resan na jugu zemlje. Njega je pre 80 godina pronašao novinar lista Pravda i napisao reportažu.

Tekst pod nazivom “U Resnu živi čovek koji je bio frizer kod Blaženopočivšeg kralja Aleksandra, kneza Arsena i Kemala Ataturka” izašao je u Pravdi tačno 21. aprila 1928. godine. Reporter piše:

“U malenoj južnosrbijanskoj varošici Resnu živi čovek koji je još pre 55 godina u Bitolju otvorio prvu berbersku radnju. To je osamdesetogodišnji starac Panta Filipović, koji je još kao mladić u Grčkoj završio bogosloviju, ali nije hteo da napusti berberski posao.”

Srbin koji je brijao Ataturka 2

Čika Panta, prenosi novinar, odlično je znao šest stranih jezika – francuski, rumunski, grčki, španski, turski i arnautski. On je 1900. godine prvi došao u svoje rodno mesto, Resan, automobilom i još sa sobom doneo – gramofon.

“Ali, to nisu bili jedini podvizi koji su mu doneli popularnost. On je za vreme turske uprave, dok je u Bitolju živeo Kemal Ataturk, kao profesor Vojne akademije, brijao njega tri godine, kao i ruskog konzula Rasnovskog”, dodaje novinar. “Kada je u Bitolj došla srpska vojska, sa kraljem Aleksandrom i knezom Arsenom, čika Panta je bio i njihov frizer. A, kada se za vreme rata, vojska morala povući preko Albanije, on je pošao za njom”.

Na Solunskom frontu bio je i bolničar i berberin. Tada je brijao sve glavne srpske oficire, a kada ga je novinar Pravde pronašao, čika Panta je živeo povučeno u svom rodnom mestu – od uspomena.

Pravda istog dana donosi i tekst o izložbi rukopisa pesnika Đure Jakšića. Novinar, ipak, zaključuje da za rukopise, nažalost, ne vlada neko preterano interesovanje.

Tu je i reportaža o Beogradu pod snegom pri kraju aprila 1938. godine. Ispostavilo se da je tog proleća u glavnom gradu napadalo snega i do pet santimetara za jedan dan, a previđalo se da će ovo biti jedan od retkih Uskrsa (koji je tek trebalo da se proslavi) pod snegom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Prvi avio direktni let između Tirane i Beograda uspostavljen je pre tačno 80 godina, piše predratno Vreme. Jugoslovenska avio kompanija tada se zvala “Aero – put”, a iz nje kasnije tek nastao JAT.

Srbin koji je brijao Ataturka 3

“Piloti našeg “Aero – puta” boravili su četiri dana u Tirani  i za to vreme sa uspehom su završili posao”, piše Vreme. “Vršeni su česti probni letovi i svi naši piloti upoznali su se sa aerodromom u Tirani i okolinom, kako bi bez problema bili osposobljeni za stalnu vazdušnu vezu između Albanije i naše zemlje”.

Do tada je put, tvrdi novinar, iz Beograda do Tirane trajao tri dana i dve noći. A, kada je uvedena avio linija, avioni “Aero – puta” ovu razdaljinu prelazili su za sat i 55 minuta, sa stajanjem u Dubrovniku. Let je bio predviđen svakog drugog dana, u oba pravca.

Srbin koji je brijao Ataturka 4

Tajna radio stanica koja je pozivala na ustanak protiv Staljina u Rusiji postojala je pre 80 godina, tvrdi se u tekstu iz jugoslovenskog Vremena od 21. aprila 1938. godine.

“Listovi javljaju da je jedna tajna radio stanica, koja radi sa kratkim talasima, 16. aprila (1938. godine) pozvala vojnike crvene armije da 1. maja izađu na ulice i počnu postupati protiv Staljina i Ježova”, stoji u vesti koju prenosi Vreme na naslovnoj strani.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.