apelacioni sud foto Aleksandar Roknićfoto Aleksandar Roknić

Srpski sud ukinuo je kaznu od godinu dana zatvora izrečenu državljaninu koji se borio za separatiste koje podržava Rusija u Ukrajini 2015. godine.

Apelacioni sud u Beogradu pustio je Vladu Stanića na slobodu pošto mu je osudu snizio na uslovnu kaznu, rekao je njegov advokat.

Odluka je doneta 13. decembra 2022. godine, ali je Stanićev advokat zvanično rešenje dobio tek juče.

Stanić je uhapšen na beogradskom aerodromu 15. jula 2022. i optužen da se pridružio paravojnoj formaciji Husarskog puka koju podržava Rusija.

Prema izveštajima, Stanić je proveravao putnike i vozila koja su ulazila i izlazila iz Snežna, grada u istočnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom. Navodno je nosio službenu uniformu luganskih i donjeckih separatista.

Stanić je bio među 300 državljana Srbije koji su učestvovali na strani snaga koje podržava Kremlj od 2014. do 2018. godine, prema procenama Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Srbija je istorijski imala bliske veze sa Rusijom.

Krivični zakonik Srbije zabranjuje građanima da učestvuju u stranim ratovima. Za to delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Kazna je veća – od jedne do osam godina – za učešće u ratu u sastavu paravojne grupe.

Stanić je u septembru vanpravnom presudom osuđen na godinu dana zatvora nakon priznanja krivice. Njegov advokat Katarina Nikić odmah je uložila žalbu.

Srbija je za učešće u ratu osudila 32 državljana, ali su izrečene kazne bile blage.

U 28 slučajeva sud je optuženima izrekao uslovnu kaznu zatvora, dok su četiri osobe osuđene na kućni pritvor u trajanju od šest meseci.,

Jedan od osuđenih na kućni pritvor bio je čovek koji je pomagao u regrutovanju boraca. Prema Krivičnom zakoniku, kazna za regrutovanje boraca je od dve do 10 godina.

Blage kazne su imale posledice. Nekoliko državljana Srbije osuđenih za borbe u Ukrajini prekršilo je uslovnu kaznu i vratilo se na front, piše Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari