"Svi ko jedan, brat za brata, uz Aleksandra komandanta": O čemu govori pesma "Srce milo" u kojoj se veliča Vučić? 1Foto: M.M./ATAImages

Nakon Svesrpskog sabora, nedeljno jutro na televiziji Pink osvanulo je uz spot podrške Aleksandru Vučiću, u kojem se poziva da stanemo „svi ko jedan, brat za brata, uz Aleksandra komandanta“. Sagovornici Danasa su saglasni da je ovo samo još jedan mehanizam jačanja kulta ličnosti predsednika Srbije.

Na početku spota prikazane su slike raznih svetinja na području Srbije, Kosova i Crne Gore, dok se u pozadini čuje glas Vučića, njegov govor na mitingu Srpske napredne stranke u Novom Sadu, tokom kojeg je citirao Njegoša.

„Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi. Nikoga se ne plašimo, jer slobodna i slobodarska Srbija nema čega da se plaši. Srbija ne sme da stane“, može se čuti u pozadini.

Iako je spot napravljen zbog Svesrpskog sabora, Vučićev govor sa ove manifestacije nije pušten.

Sama pesma počinje uz reči „Kosovo je srce milo“, u pozadini se može videti Ostrog. Nastavak pesme glasi: „Zna se šta je tamo bilo. Majka plače, sina čeka, da se vrati iz daleka. Nek se barjak srpski vije, ljuta borba sad se bije. Svi ko jedan, brat za brata, uz Aleksandra komandanta“.

Autor ovih stihova, Veljko Jovanović, inače predsednik omladine SNS na Novom Beogradu, rekao je gostujući na TV Pink kod Jovane Jeremić da ova pesma može da se nazove modernom himnom za budućnost Srbije.

Autor je do sada nepoznat javnosti, na Pinku ovoj pesmi predviđaju status hita, a po mišljenju voditeljke jutarnjeg programa, Jovane Jeremić, pesma je „fenomenalna, urbana, ima taj ‘urban vajb’ koji mi se sviđa“.

„Nacionalistička dreka i ogrtanje nacionalnom zastavom služi prikrivanju nacionalnih poraza“

"Svi ko jedan, brat za brata, uz Aleksandra komandanta": O čemu govori pesma "Srce milo" u kojoj se veliča Vučić? 2
Foto: Miroslav Dragojević

Sociolog Jovo Bakić kaže da je ovo jedan veoma smešan pokušaj formiranja kulta ličnosti.

„Naročito je i smešno i tužno što je nazvan komandantom u trenutku dok je Svesrpski sabor prikrivao uklanjanje granice između Kosova i Albanije, odnosno stvaranje velike Albanije, dok je 9. jun ukinut kao Dan Republike Srpske“, navodi Bakić.

Ističe da nacionalistička dreka i ogrtanje nacionalnom zastavom služi prikrivanju nacionalnih poraza i bogaćenja kriminalaca, poznatih kao „patriota“, bliskih režimu.

„Kult ličnosti jednog nepomenika je svakako u istoj funkciji. Kod njegovih birača sve može da prođe, pa i takva jedna pesma“, zaključuje Bakić.

„Vučić očito želi da bude maršal“

Dragomir Anđelković
foto FoNet Milica Vučković

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je spot u kome se u kontekstu navodne srpske borbe za Kosovo i Metohiju, Vučić spominje kao „komandant“, razume se „vrhovni“, srpskih oružanih snaga, tragikomičan primer dalje metastaze kulta njegove ličnosti.

„Svaki ritual te vrste zasnovan je na lažima, ali u ovom slučaju osim njih, i to u drskom i iritirajućem vidu, ništa drugo ne postoji. Ustav Srbije ne govori o vrhovnom komandantu. Predsednik republike svakako ima nadležnosti u odbrambenoj sferi, ali to je daleko od onoga što je držao u svojim rukama recimo Josip Broz Tito“, navodi Anđelković.

Dodaje da Vučić očito želi da bude maršal i vrhovni komandant, a da deo nacije i dalje žudi za onim ko je nekada nazivan „najvećim sinom naših naroda i narodnosti“.

„Svima njima režimski propagandisti nude satisfakciju. Pri tome Vučić zna da se radi o prevari, dok njegovi hipnotisani birači to i dalje ne shvataju. Deo te prljave igre je i to da je Vučić 2015-2016. ukinuo i srpsku Civilnu odbranu, koja je branila severno Kosovo, a sada ga predstavljaju kao novog cara Dušana, koji će, valjda, predvodeći srpsku vojsku povratiti Prizren i Prištinu“, ukazuje Anđelković.

Ističe da je cinično što je on Albancima dao i Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, nad kojima je pre dolaska SNS-a na vlast, postojala srpska kontrola koliko i kada se radi o Vranju ili Leskovcu.

„Vučić je sve to promenio na srpsku štetu a u albansku korist, kako bi platio Vašingtonu danak za tolerisanje njegove autokratske-kartel vladavine, a sada se besramno, uz pomoć svojih propagandista, predstavlja kao nekakav srpski vitez u razmerama div junaka“, zaključuje Anđelković.

„Brižljivo čuvanje psihičkog poremećaja dotičnog“

Dragana Rakić
foto FoNet Ana Paunković

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, navodi da je pesma u kojoj se spominje „komandant Aleksandar“ nesumnjivo doprinos negovanju kulta ličnosti Aleksandra Vučića, ali i „brižljivo čuvanje psihičkog poremećaja dotičnog“.

„Psihički zdrava osoba, u svojim srednjim najproduktivnijim godinama, takvim stvarima ne bi trebalo da se bavi. Jasno je da Vučić voli ovakve stvari, da mu prijaju i zato mu se njegove pristalice dodvoravaju pevajući upravo ovakve hvalospeve koji su nezamislivi u normalnim društvima. Ipak ga njegovi najbolje poznaju“, ukazuje Rakić.

Vučić je na Trgu republike u subotu 8. juna, na prvom Svesrpskom saboru pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, kazao da živimo u teškom vremenu.

„Mi živimo u teško vreme, ne našom krivicom. Nismo mi zapodenuli ratove u svetu, neki drugi su. Mi smo bili kolateralna šteta i mi danas umemo da prepoznamo bolje nego drugi koliko je važna sloboda, nezavisnost zemlje“, rekao je Vučić.

Čelnici ovog sabora su Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. U ovoj manifestaciji nisu učestvovali srpski predstavnici iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari