Srdić: Žene suviše opterećene u uslovima pandemije 1

Zajedničko iskustvo žena na Balkanu je da su u uslovima pandemije bile višestruko opterećene, a pored kućnog rada koji im tradicionalno pripada, sada je uključena i dodatna briga o deci koja su ostala kod kuće, izjavila je FoNetu Marija Srdić iz Akademije ženskog liderstva.

Ona je na otvaranju Socjaldemokratske regionalne Akademije ženskog liderstva ukazala na angažovanje žena i njihovu podršku školskim obavezama dece i učenju i u institucijama zdravstvene i socijalne zaštite, i navela kako je svima jasno da je „dominantna ženska radna snaga u svim sektorima koji su trpeli najveći pritisak tokom pandemije“.

Srdić je podsetila da ženski rad dominira i od kako je počela školska godina jer „žene dominiraju u sektoru obrazovanja“, ali i u „pomažućim profesijama u školama, poput tetkica i poslužiteljki“.

Posebno su vidljive posledice kod nezaposlenosti žena, s obzirom da su one često u sektoru neformalne ekonomije, da rade povremen poslove i da su, kako je naglasila, vrlo često su u sivoj ili crnoj zoni rada, pa su zbog toga „one prve ostajale bez posla“.

Na pitanje hoće li muškarci umeti da cene žrtvu koju su žene podnele tokom pandemije, Srdić je rekla da ima „velike skepse i rezerve“, ali da je važno da ženski pokret i programi kao što je Socjaldemokratska regionalna Akademija ženskog liderstva nameću teme u javnosti i pomažu da se se izgradi svest ko je podneo teret velikog posla koji je nastao tokom pandemije.

Socjaldemokratsku regionalnu Akademiju ženskog liderstva, drugi put zaredom, organizuju Fondacija Fridrih Ebert u saradnji sa Akademijom ženskog liderstva.

Ovogodišnja Akademija okupila je 30 žena iz Srbije, sa Kosova, iz Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koje će tokom četiri dana vežbati različite vrste politčkih i drugih veština, učiti o rodnoj ravnopravnosti i ulozi žena u političkom i javnom životu.

„Verujem da će to biti sjajan način da se u budućnosti žene umreže i rade zajedno, posebno jer je reč o ženama iste ideološke i političke provenijencije, okupljene žene iz socijaldemokratskih i levih stranaka i pokreta iz regije“, zaključila je Srdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari