Srđan Verbić: Nastavnici sa pravom očekuju upustvo šta da rade od 1. septembra 1foto FoNet/Slobodan Miljević

Ako dozvoljavamo da se van sistema završava školska godina, da se nastavnici ništa ne pitaju, onda oni manje od dve nedelje do 1. septembra sa pravom očekuju uputstvo šta da rade, izjavio je danas bivši ministar prosvete Srđan Verbić.

On je rekao da uputstvo kakvo se očekuje nije obavezno, ali je važno u situaciji kada se stvari rešavaju van sistema i „pojavljuje se neočekivana sila koja rešava probleme, kao što je vlada uradila kada je završila školsku godinu“.

Verbić je naveo da nije usvojen pravilnik o finansiranju škola, odnosno koliko odeljenja ima škola da bi zaposlila nastavnike, pshilologe i pedagoge.

Najavljeno je povećanje broja psihologa i pedagoga, ali to ne može da se desi dok direktor nema na raspolaganju novac, izjavio je Verbić.

Sa nasiljem koje je „vanserijsko“ nijedna škola se ne može boriti sama, ocenio je Verbić i kao prioritet istakao prevenciju nasilja i nastavnike koji kontrolišu situaciju kao aktivnost kakva bi morala da bude predviđena, finansirana.

To bi trebalo da bude od većeg prioriteta nego što je nacionalni stadion, rekao je Verbić.

On je izjavio da nije sistem izneverio, jer je bio kao i ranije.

Niko nije očekivao da se nešto drastično promeni, ali problem je što mi ne reagujemo na to i što zaboravljamo. Ne smemo da dozvolimo da se stvari zaborave i zastare, naveo je Verbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari