Poslednjih nedelja dva utapanja u ovom popularnom srpskom odmaralištu odjeknula su i dovela u negativan kontekst ovaj svojevrstan raj na zemlji. Uzevši u obzir da je teško nadgledati veliki broj divljih plaža, lokalna samouprava pojačala je mere bezbednosti i pozvala kupače da poštuju novouvedena pravila ponašanja na Srebrnom jezeru.


Svima kojima je odlazak na letovanje „skupa avantura“, idealna rezervna varijanta može da bude Srebrno jezero, koje godinama važi za najprivlačniju turističku destinaciju u Braničevskom okrugu u kojoj dnevno boravi i po 5.000 gostiju. Udaljeno oko 110 kilometara od srpske prestonice, jezero mami lepim plažama sa restoranima i kafeima, akva parkom, sportskim terenima i zabavnim parkovima za najmlađe. Ovaj dunavski rukavac ima i čistu vodu, ali i uređene plaže, homoljske specijalitete i bogat sportski i zabavni program. Osim plaže na samom jezeru, osveženje se nudi i u akvaparku, koje je prošle godine otvorio „Silver lejk“. Tu su i teniski i tereni za male sportove, a u ponudi su jedrenje, skijanje i vožnja kajakom.

Međutim, utapanja proteklih nedelja u Srebrnom jezeru su bacilla senku na ovaj kompleks. Stradali su izgubili živote usled sopstvene neopreznosti. Jedan od njih bio je neplivač i utopio se na divljoj plaži kod mesta Zatonje kada je skliznuo s dušeka, dok je drugi bio u alkoholisanom stanju, i nakon skoka u vodu doživeo je srčani udar.

– Mi smo obeležili kako mesta koja su za plivače, tako i ona koja su predviđena za osobe koje ne znaju da plivaju. Medicinsko osoblje svakodnevno dežura na Srebrnom jezeru, a uvedena su i nova rigorozna pravila za vlasnike pedalina koja se izdaju – kaže predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Prema novim pravilima, pedaline se ne mogu iznajmljivati maloletnim osobama, licima bez lične karte ili licima u alkoholisanom stanju, kao i da svako ko iznajmi pedalinu, mora obući prsluk za spasavanje. Iako je opšte poznato da se u Srbiji nova pravila teško usvajaju i vrlo često na ovaj ili onaj način zaobilaze, nadležne službe najavljuju česte i oštre kontrole. Kako je još kazao predsednik opštine oni koji ne budu poštovali ova bezbednosna pravila pored velikih novčanih kazni mogu i izgubiti pravo da izdaju peduline.

Srebrno jezero inače nema spasilačku službu, ali se ona najavljuje za narednu sezonu. Ipak, i tada će, smatraju, biti teško kontrolisati ponašanje kupača, jer je jezero dugo 14 kilometara a, osim zvanične, ima i veliki broj divljih plaža.

Za sve one koji nisu sigurni u svoje plivačke sposobnosti, preporučujemo još jedan sadržaj na Srebrnom jezeru, popularni akva-park „Silver lejk“, na kome su radnim danima angažovana dvojica spasilaca, a vikendom više.

Opštinske vlasti u Velikom Gradištu pozivaju posetioce Srebrnog jezera da poštuju pravila ponašanja na plaži i vode računa o sopstvenoj bezbednosti, jer je to najbolji način za sprečavanje nezgoda. Prema poslednjim analizama Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, voda Srebrnog jezera mikrobiološki je ispravna za kupanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari