Srpkinja na sezonskom poslu u Hrvatskoj: „Smeštaj, hrana, tri obroka, i poklon pred Božić - plata barem 800 evra" 1Foto: Printscreen/YouTube/Pardon sad JA-- (Dragana Bajić)

Želim da razbijem sve predrasude. Da su Hrvati ovakvi ili oni i da mi iz Srbije nemamo šta da tražimo tamo. To uopšte nije tako i uopšte nije tačno. Bez problema odlazi na posao u Hrvatsku, rekla je.

Brojni ljudi iz regiona već godinama dolaze da provedu sezonu na hrvatskom Jadranu. Jedna od njih je Dragana Bajić iz Srbije, koja je odlučila da svoja iskustva podeli na svom Jutjub profilu.

Objasnila je kako je tri sezone odradila u Hrvatskoj, i to u Istri.

– Želim da razbijem sve predrasude. Da su Hrvati ovakvi ili oni i da mi iz Srbije nemamo šta da tražimo tamo. To uopšte nije tako i uopšte nije tačno. Možete bez problema ići na posao u Hrvatsku. Tamo je obezbeđen smeštaj i hrana, nekad tri obroka, nekad dva, nekad samo jedan obrok – u zavisnosti od dogovora. Već u februaru počinju da raspisuju oglase, tendere i traže radnike koji će raditi u turizmu.

Kako je rekla, ako radnik ode ranije, biće mu oduzeta određena suma od plate.

– To je zato što imaju problema sa radnicima, ako ih napustite ranije, oni će vam to odbiti od plate. Ako ostanete od početka do kraja sezone, bićete veoma dobro nagrađeni – pokrivaju sve troškove dozvola, pa i put, plus kada dođete kući, dobićete „božićni poklon” pre Nove Godine, to im je običaj. Bila sam veoma iznenađena kada sam ga dobila posle samo tri meseca rada u sezoni. Tamo otvorite račun u njihovoj banci, koji ne morate da zatvorite, već da ga zamrznete, pa dobijete poslednju platu i tu „božićnicu“, a možete da ih podignete i u Srbiji – nastavila je Dragana.

– Ove godine je najniža plata bila 800 evra i najmanje jedan obrok dnevno. Zašto je to tako? Za Hrvate je to premalo i ne žele da rade za te pare – dodala je.

Ona je rekla i da nema rada na crno, ali da će se staž i socijalno osiguranje isplaćivati svakog meseca.

– Nemam loše iskustvo gde god da sam radio u Hrvatskoj, sve je bilo po dogovoru. Kako ti kažu na početku, tako se svašta dešava. Čak sam otišla u njihov penzioni fond u Poreču da proverim da li je sve uplaćeno na dan. Stalno govorim svakome ko želi da ide negde da radi, da je najbolje da ide u Hrvatsku. To mi je do sada bilo najisplativije od svega što sam radio. Ujutru ste na poslu, a popodne na odmoru. A to može da traje mesecima – pozitivna je Dragana.

Ona smatra da nema mesta raspravi oko nacionalnosti.

– Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska – tamo su svi zajedno, zajedno rade, druže se, izlaze, piju kafu, idu na plažu. Zabranjeno je spominjati taj nesrećni rat tamo, zabranjeno je bilo šta pominjati o nacionalnosti. Ko krene na tu temu odmah dobija otkaz. Mora se voditi računa o tome ili uopšte ne ići tamo. Treba ići opušteno, raditi, zaraditi i družiti se –zaključila je piše Večernji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari