Srpska liga: Pokrenuti nacionalni projekat obnove i zaštite Fruške gore 1Fruška gora Foto: Wikipedia

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev izjavio je danas da na Fruškoj gori, jednoj od najpoznatijih nacionalnih parkova u Srbiji i srpskoj svetoj Gori sa 17 manastira, preti alarmantna situacija zbog nekontrolisane i neselektivne seče šuma.

On je naveo da dok mnoge razvijene države pametno koriste sve svoje prirodne i turističke potencijale za privredni rast, brinući pre svega o održivom razvoju i zaštiti životne sredine, u Vojvodini je neadekvatno održavanje puteva, zagađenja prirode i ekonomskog kraha o čemu, kako kaže najbolje svedoče napušteni turistički i drugi objekti, svi u vlasništvu JP „Fruška gora“.

„Samo u toku 2019. godine, podneto je desetak inspekcijskih prijava protiv nesavesnih upravljača Nacionalnim parkom „Fruška gora“ i pritom je dokazano da odgovorna lica krše Zakon o zaštiti prirode, Zakon o šumama, Zakon o nacionalnim parkovima i Pravilnik o šumskom redu, zato ne smemo više dozvoliti da pojedinci zarad svojih ličnim interesa uništavaju pluća ovog dela Srbije“, navodi Đurđev u pisanoj izjavi.

Đurđev dodaje da Fruška gora sa svojim prirodnim i kulturnim bogatstvom, uz unapređenje putne infrastrukture, dodatnim ulaganjem u turizam, odnosno u obnovu hotela i odmarališta, ali i uz osnivanje zadruga koje bi okupljale razne poljoprivredne proizvođača, može da postane ozbiljan regionalni centar u Srbiji, kako u ekonomskom, turističkom tako i u verskom smislu.

„Uz pomoć i inicijativu, pre sve Vlade Srbije i Pokrajinske vlade ali i ministra Milana Krkobabića, zaduženog za regionalni razvoj, može se pokrenuti nacionalni projekat obnove i zaštite Fruške gore koji bi uključivao nekoliko segmenata ili faza, od podsticanja privrednog razvoja, oživljavanja zadružne proizvodnje, do zaštite prirode, kulturnih i verskih dobara“, zaključuje Đurđev.