Srpski PEN centar osudio zabranu izložbe Koraksa i Petričića u Lazarevcu 1Foto: Pen centar logo

Srpski PEN centar najoštrije osuđuje iznenadno uklanjanje izložbe karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića iz Biblioteke u Lazarevcu, saopštila je ta ustanova.

Kako navode, uklanjanje izložbe posle manje od 24 časa od trenutka kada je otvorena mora se smatrati zabranom i političkom intervencijom koja je nedopustiva u modernim i demokratskim društvima.

Srpski PEN centar zahteva da se izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića ponovo učini dostupnom za građane Lazarevca. Zahtevamo da javnost bude upoznata sa svim detaljima ovog događaja koji je izazvao veliko uznemirenje i pokazao da cenzura i autocenzura ponovo postaju deo svakodnevnog iskustva u našem društvu, ističe se u saopštenju.

Kako dodaju, u demokratskim društvima svim umetnicima mora biti omogućeno predstavljanje i objavljivanje njihovih radova, a nedozvoljena jeste jedino cenzura. Kultura i umetnost moraju biti slobodne od intervencije političke ili bilo koje druge moći.

„Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić su međunarodni priznati autori po čijim će opusima biti zapamćeno ovo vreme. Nijedan centar moći ne treba da ima iluzija da će tu nešto moći da promeni“, naglasio je srpski PEN centar

U saopštenju se pozivaju sve institucije kulture u Srbiji, kao i zaposlene u njima, da se odupru opasnostima autocenzure i da odbace kao štetne, nedemokratske, protivustavne i protivne najboljim interesima našeg društva sve političke i bilo koje i bilo čije druge zahteve za cenzurom.

Podsetimo, u petak, 9. novembra, karikatura Predraga Koraksića Koraksa izazvala je reakcije kako predsednika države Aleksandra Vučića, tako i Ministarstva kulture i informisanja koje je osudilo naslovnicu lista Danas kao neprimerenu, dok je Udruženje novinara Srbije podsetilo Ministarstvo i političare da je karikatura satirični novinski žanr, a novinska udruženja NUNS i NDNV pozvali ministra Vukosavljevića da podnese ostavku.<

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari