"Srpski političari da priznaju i osude genocid" 1Foto: Wikipedia

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić, povodom obeležavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, pozvao je danas srpske političare u Beogradu i Banjoj Luci da priznaju i osude genocid počinjen 11. jula 1995. godine u regiji Srebrenica.

Salkić je, kako prenosi portal BHRT, istakao da negiranje genocida ne vodi ka pomirenju i stabilnosti na Balkanu te da isključivo doprinosi “zločinačkoj ideologiji, koja je, nažalost, ostala da živi na ovim prostorima“.

“Tribunal za ratne zločine u Den Haagu dokazao je i presudio genocid u Srebrenici, jasno imenujući počinitelje i odgovorne. Presudom je osim institucija, Vojske i MUP Republike Srpske, utvrđena i odgovornost Srbije zato što nije sprečila genocid. Mnogi visoki funkcioneri Republike Srpske osuđeni su ili optuženi. Međutim, do danas srpski političari u Beogradu i Banjoj Luci nisu priznali genocid – naprotiv, svakodnevno ga negiraju”, rekao je Salkić.

S obzirom na to da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prošle godine boravio u Srebrenici, zajedno sa srpskim političarima iz Banje Luke, gde su imali priliku, navodi Salkić, da vide razmere genocida, on je pozvao srpske političare u Beogradu i Banjoj Luci, da povodom 21. godišnjice priznaju i osude genocid u Srebrenici.

Srbija je, dodaje Salkić, prošle godine izdvojila značajna sredstva za obnovu Srebrenice. Međutim, premijer Vučić i svi drugi moraju znati, naglašava Salkić, da se obnova Srebrenice može desiti jedino ako dođe do pomirenja i stvaranja povjerenja među Srbima i Bošnjacima na ovom prostoru, te da to ne može učiniti nekoliko miliona donacija.

“Poverenja nema sve dok Beograd i Banja Luka ne priznaju i ne osude genocid. Umjesto iskrenoga pristupa Beograda, svedoci smo sve intenzivnijeg mešanja u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, te pružanja podrške Miloradu Dodiku s ciljem destabilizacije naše zemlje”, rekao je Salkić.

Kako u drugoj vesti prenosi BHRT, u Potočarima će 11. jula biti ukopano 127 žrtava genocida. Prema rečima Ćamila Durakovića, predsednika Organizacionog odbora za obeležavanje 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“, privode se kraju pripreme za komemoraciju.

“Očekujemo dolazak velikog broja građana Bosne i Hercegovine,  susednih zemalja i inostranstva. Osim državnog vrha Bosne i Hercegovine i predsednika Haškog tribunala Theodora Merona, sudije Camela Aguisa i ministra spoljnih poslova Turske, nemamo informacija o drugim ‘poznatijim’ gostima, što mislim da na kraju nije ni bitno, jer u Potočarima žrtve treba da budu u centru pažnje”, izjavio je za Fenu Duraković.

On je podsetio kako ove godine nisu slali pozive za dolazak na komemoraciju, dodajući da je podignut stepen sigurnosti na najviši nivo i uveren je da više niko neće moći da ometa dostojanstven ispraćaj žrtava genocida.

“Mislim da nakon 21 godine od genocida Srebrenica je postala svetski pojam i mesto koje svako treba da poseti iz želje da se pokloni nevinim žrtvama, a ne zbog toga što je pozvan. Takođe, na zahtev majki, odlučili smo da na komemoraciji nisu dobrodošli svi oni koji negiraju sudski priznate presude o genocidu. Ova je odluka izazvala veliki interes javnosti i negodovanje posebno u Srbiji, ali mislim da nema više potrebe da je objašnjavam. Moja je obaveza da ispoštujem zahtev žena koje će ove godine kopati svoje očeve, muževe i sinove”, pojasnio je Duraković, a prenosi portal BHRT.

On naglašava da želi da u centru pažnje budu nevino ubijene žrtve genocida, rekavši da ima želju da prestanu rasprave  o tome da li je u Srebrenici počinjen genocid. On smatra da iz Srebrenice može i treba krenuti proces pomirenja.

“U Srebrenici dokazujemo da, čak i bez odobrenja iz vrha, možemo izgraditi zajednički život. A ako ga možemo izgraditi mi Srebreničani nakon genocida, onda nijedno drugo mesto u Bosni i Hercegovini nema opravdanja da ne uradi isto”, rekao je Duraković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari