Srpsko tužilaštvo odbacuje optužbe tužioca Crne Gore za mešanje u slučaj terorizma 1Foto: Dejana Majstorović

Tužilaštvo Srbije za organizovan kriminal odbacilo je danas optužbe glavnog specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića da se „grubo umešalo“ u krivični predmet koji se odnosi na pokušaj terorizma a koji se vodi pred nadležnim državnim organima u Podgorici.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo od svog osnivanja ima neposrednu komunikaciju i saradnju „na zavidnom nivou“ sa Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore.

„Takva saradnja je postojala i u konkretnom predmetu i započeta je već sa prvim saznanjima koja su se odnosila na kriminalne aktivnosti koje su, po tadašnjoj proceni, bile usmerene na ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti najviših predstavnika državnih organa Crne Gore“, stoji u saopštenju.

Navodi se da su sva saznanja i informacije kojima je tužilaštvo raspolagalo podeljene sa Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore „u vreme kada se do njih dolazilo i na način kako je to predvidjeno medjunarodnim konvencijama o pružanju medjunarodne pravne pomoći i Ugovorom o pružanju medjunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima izmedju Srbije i Crne Gore“.

„Sve radnje koje su preduzete u ovom periodu od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, a u vezi su sa krivičnopravnim dogadjajem koji je bio i još uvek je kako je to navedeno u pismu glavnog specijalnog tužioca Crne Gore, predmet krivičnog postupka pravosudnih organa te države, obavljene su na osnovu detaljnih zahteva Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore za pružanje međunarodne pravne pomoći“, piše u saopštenju.

Prethodno je Tužilaštvo za organizovani kriminal uzelo izjavu od Mirka Velimirovića, koji je pred crnogorskim pravosudnim organima priznao učešće u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji 2016., zbog čega je pravosnažno osudjen na šest meseci zatvora.

Reagovao je glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić koji je ocenio da „uzimanje obaveštenja u svojstvu gradjanina od pravnosnažno osudjenog Velimirovića u krivičnom postupku ‘terorizam u pokušaju’, predstavlja presedan koji jasno pokazuje nameru mešanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države“.

„U konkretnom slučaju mogli ste da saslušate Velimirovića na okolnosti postojanja osnova ili osnovane sumnje da je neko, uključujući i glavnog specijalnog tužioca, izvršio krivično delo, ali niste mogli prikupljati obaveštenja na okolnosti izvršenja krivičnih dela za koja je ovo lice već pravnosnažno osudjeno“, naveo je ranije Katnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari