SSP: Nedopustiva izmena Zakona o dobrobiti životinja 1Foto: mitrovica.info

Stranka slobode i pravde (SSP) smatra nedopustivom izmenu Zakona o dobrobiti životinja koja bi odobrila masovno ubijanje pasa, saopšteno je danas.

Tijana Šerbula, iz resornog Odbora SSP za brigu i zaštitu životinja, navela je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da je „Srbija jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali jednim od najboljih Zakona o dobrobiti životinja, ali izgleda da smo jedina zemlja koja svoj zakon ne primenjuje“.

„Mi iz Stranke slobode i pravde smatramo nedopustivom izmenu zakona koja bi odobrila masovno ubijanje pasa. Umesto izmene savetujemo ministarki Jeleni Tanasković da uloži napor da se postojeći zakon poštuje, jer bi se njegovom primenom rešio problem sve većeg broja pasa i na ulicama i u azilima“, rekla je ona.

Šerbula je navela da je pre 11 godina u Beogradu gradonačelnik Dragan Đilas zabranio ubijanje pasa lutalica.

„Umesto tog nehumanog projekta Grad je sproveo strategiju zbrinjavanja pasa koju su izradili stručnjaci za ovu oblast po uzoru na evropsku praksu. Sterilizacija pasa, njihovo zbrinjavanje i izrada azila je dovela do toga da posle dve godine u Beogradu više nije postojao problem pasa lutalica.Vlast SNS je odustala od sprovođenja usvojene strategije što za posledicu ima današnje stanje u Beogradu, ali i nameru da se kroz promenu zakona opet počne sa eutanazijom – ubijanjem životinja“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari