SSP Novog Sada podneo krivične prijave za nasilje nad demonstrantima tokom usvajanja GUP 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) podneo je danas krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog osnovane sumnje da su tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pripadnici obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela, čime su ugroženi dobrobit i zdravlje građana.

Predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad Danijela Grujić predala je prijavu za krivična dela zlostavljanje i mučenje, protivpravno lišenje slobode, nasilničko ponašanje na javnom skupu i zloupotrebu službenog položaja.

Kako se navodi u obrazloženju prijave, na okupljanju održanom 21. jula, osobe koje su činile kordon zajedno sa policijom, a za koje postoji indicija da su zaposlene u firmi za privatno obezbeđenje INTERSEC TEAM DOO Novi Sad, uhapsile su jednu osobu uz prekomernu upotrebu sile.

Čovek koji je već bio savladan i bačen na zemlju, dakle u trenutku kada nije bilo u stanju da pruži nikakav otpor, udaren je u lice, a zatim je nad njim izvršen po život opasan zahvat tako što mu je kolenom pritisnut vrat, ukazano je u saopštenju SSP.

Prema saznanjima do kojih je SSP došao putem medija, radi se o Draganu Silbaškom i Peri Ćeranu iz Novog Sada.

„Budući da je ‘hapšenje’ izvršeno na naročito brutalan i bestijalan način, osećamo moralnu obavezu da nadležnim organima ukažemo na potencijalna krivična dela“, istakla je Grujić.

Ona je apelovala da tužilaštvo da „postupi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i dužnostima i utvrdi sve ostale relevantne činjenice kako bi se došlo do precizne kvalifikacije krivičnog dela koje su prijavljeni izvršili, kao i da u skladu sa zakonom preduzme krivično gonjenje učinilaca”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.