Šta Državna revizorska institucija kaže o duplim studenskim stipendijama? 1Foto: Nenad Babić

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dostavili su Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) odazivne izveštaje u formi akcionog plana u kojima su naveli da će formirati radno telo za uspostavljanje jedinstvenog registra stipendija.

Od školske 2023/24. godine u ugovorima o studentskim stipendijama preciznije će biti definisane obaveze korisnika stipendije.

Takođe, za školsku 2023/24. godinu će ranije biti raspisan konkurs za dodelu stipendija mladim talentima, odnosno u periodu kraj septembra ili početak oktobra, kada se raspisuje i konkurs za ostale stipendije iz budžeta Republike.

To za Danas kažu iz DRI, odgovarajući na pitanje šta će ta instutucija preduzeti povodom dosadašnje prakse da jedan broj studenata u istoj školskoj godini prima duple stipendije – i Ministarstva prosvete i Fonda za mlade talente (koji je u sastavu Ministarstva nauke), na šta nemaju pravo.

Podsetimo, DRI je u Izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja o stipendiranju studenata iz budžeta Republike Srbije od 21. decembra 2022. godine, utvrdio da je preko hiljadu studenata u istoj školskoj godini primalo više od jedne stipendije iz republičkog budžeta.

„U cilju uspostavljanja efikasnijeg sistema stipendiranja studenata iz budžeta Republike Srbije, DRI je dala odgovarajuće preporuke. U vezi sa navedenim preporukama, Vlada Srbije donela je Odluku o izmenama Odluke o obrazovanju Fonda za mlade talente Republike Srbije u kojoj je preciznije i na jednostavniji način definisana obaveza stipendista“, navode iz DRI.

Oni su najavili da će nastaviti da prate otklanjanje utvrđenih nesvrsishodnosti i sprovođenje datih preporuka subjektima revizije.

Kako je Danas pisao problem duplih stipendija za ovu školsku godinu, za akademce koji su prošli na konkursima i Ministarstva prosvete (MP) i Fonda za mlade talente, biće rešen tako što stipendisti MP neće vraćati do sada isplaćen novac.

Od momenta potpisivanja ugovora za stipendiju Fonda za mlade talente „Dositeja“ primanje stipendije Ministarstva prosvete će im biti stopirano (poslednja rata), nakon čega sledi isplata “Dositeje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari