Šta javne ličnosti očekuju u 2020. godini? 1Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Prvi dani Nove godine savršeno mogu poslužiti za presabiranja očekivanja od ove godine. Šta očekuju u 2020. godini na ličnom planu, profesionalnom životu i događajima u zemlji i regionu pitali smo Idu Prester, Suzanu Trninić, Ivana Lalića, Marka Bastaća, Darka Mitrovića i Miodraga Ninića.

Ida Prester

voditeljka i pevačica

Šta javne ličnosti očekuju u 2020. godini? 2
Foto:Promo

Očekujem ponovo žestoku dinamiku putovanja, akcija po Balkanu i posljedični razvoj išijasa. Već sam načeta, ne gine mi pogoršanje ako ne krenem vježbati. Planiramo jedno divno porodično putovanje vozom kroz Evropu, a na jesen Roko kreće u školu. 2019. je bila divna godina, samo da ostane sve isto tako.

Puno fantastične muzike se napravilo prošle godine, ima dosta osvježenja na sceni. Buč Kesidi iz Srbije, Svemirko iz Hrvatske, zanimljiva nova imena. S guštom pratim podvige svojih kolega, a i ja sam u pogonu, dovršavam svoj solo album, pripremam puno toga šarenog i rasplesanog.

Što se tiče generalne politike u regionu, ne očekujem ništa novo. Živimo i dalje u paralelnoj dimenziji i pravimo se da ovog vani nema. Slušamo dobru muziku, gledamo zanimljive filmove, družimo se s inspirativnim ljudima iz cijele regije, pomažemo jedni druge kad treba. Danas uz svu tehnologiju, možeš sam iskrojiti svoj svijet. Vjerujem u pozitivan stav, usprkos svemu.

Ivan Lalić

pisac i direktor Mikser hausa
Šta javne ličnosti očekuju u 2020. godini? 3
Foto:MIkser

Sva moja pažnja, ljubav, očekivanja, usmerena su ka deci. Imam ih troje.  Želim da kod njih podstaknem i razvijem kreativnost, dobro vaspitanje, ali i ljubav prema sportu. Ako uspemo u bar dva od tri zadata cilja, biće super.

Nakon deset godina vratio sam se svom izvornom zanatu – pisanju pozorišnih drama. Nakon “Ljubavi u Savamali” koja se sa uspehom igra u Zvezdara teatru, napisao sam novu dramu “Podanik”. Voleo bih i to da vidim na sceni. Ima tu još nekih projekata, čak i jedan film. Sve me to raduje, neki, gotovo nadrealni entuzijazam mi daje krila. Možda baš zato što je situacija u kojoj živimo još nadrealnija. Naravno, i Mikser dobija momentum. Želim mu da se vrati na scenu,  svež, drugačiji, oporavljen.

Voleo bih da se predsednik malo rastereti sebe i da prepusti institucijama da rade svoj posao. Mislim da je to ključno, demokratsko pitanje – nezavisnost institucija. Imao sam čast da četiri godine sarađujem sa Vericom Barać u Savetu za borbu protiv korupcije. Bili smo zaista, potpuno nezavisni. Sedeli smo i radili u zgradi Vlade, iako smo vrlo često bili konfrotirani s njom. Kakava divna, demokratska tekovina. Bilo je to u vreme Đinđića. Taj san o nezavisnim institucijama sanjam pred svaku novu godinu. Pa i sada.

Suzana Trninić

novinarka

Šta javne ličnosti očekuju u 2020. godini? 4
Foto:Medija centar

Od 2020. ne očekujem ništa, a od sebe mnogo: više vremena za one koje volim, uz više osmeha i na mom i na njihovim licima.

Medija se plašim, jer put kojim većina ide ne vodi nikuda. Onima koji brane profesiju želim vetar u jedra.

A od Srbije, iskreno, više ne znam šta mogu da očekujem.

Marko Bastać

Predsednik opštine Stari grad

Šta javne ličnosti očekuju u 2020. godini? 5
Foto: Marko Bastać

Očekujem da moju decu i mene više ne bude policajci koji me u sklopu montiranog političkog procesa maltretiraju.

Očekujem da Vučićev režim, čija je potreba da ostavi trag hendikepirana amaterizmom, bahatošću i korupcijom, kapitulira pred ljudima koji traže šansu da pristojno žive od svog znanja i svog rada.
Očekujem da opskurne likove koje kreatori paralelne stvarnosti kroz medije nameću kao trendesetere i opinion maker-e, zamene heroji našeg doba, slobodni ljudi, koji su hrabri i spremni da govore istinu, ma koliko ih to lično koštalo. Tako ćemo započeti proces oslobađanja istine, što je preduslov za oslobađanje ljudi, društva i države.

Miodrag Ninić

VIS Limunada

Šta javne ličnosti očekuju u 2020. godini? 6
Foto:Promo

Nadamo se da će oni među nama koji su u ljubavi, svoju ljubav negovati kao i da će oni drugi svoju ljubav naći.

Na proleće 2020. očekuje nas objavljivanje novog autorskog albuma kao i novih singl numera i spotova tokom 2020. Nadamo se mnoštvo lepih nastupa i gostovanja.

To je teško reći. Očekujem da se jednog lepog dana malo opametimo na ovim prostorima, ako ništa drugo ono bar mi obični ljudi, građani, pa da živimo pristojno i mirno.

Darko Mitrović
radio-voditelj, kolumnista i stendap komičar
Šta javne ličnosti očekuju u 2020. godini? 7
Foto: Miroslav Dragojević

Ne volim da planiram bilo šta privatno. Nekako puštam da Kosmos sam odradi svoje i odvede me tamo gde treba, a ne gde želim da budem. Možda zvuči pomalo pesimistično ali mislim da je tako najbolje. Biti voda i pustiti da te ona nosi. Očekujem da nam ova godina donese više zdravlja, radosti , smeha..Ljubav je tu. Kad kažem ljubav mislim na Sandru. Očekujem da Nemanja upiše faks koji želi da upiše i jednog dana radi i bude ono što čini srećnim. Eto. Za sebe očekujem da u narednim godinama budem tu pored njih, volim ih i bdim nad njima.

U Srbiji ne očekujem ništa lepo. Očekujem još veću bahatost, otvoreniju konfrontaciju, porast nasilja i osionost klike s vlasti. Očekujem još veći broj spinova. Ukidanje interneta. Veći broj kamera. Čipovanje svih nas koji nismo poštovaoci lika i dela predsednika Vučića ali se ujedno nadam da će svi ljudi ili bar većina konačno staviti prst na čelo i reći dosta ovom jednoumlju i diktaturi. Nadam se da nam se ništa slično neće ponoviti nikada više. Naravno da je sve ovo samo pusta želja i plod moje mašte.

Medijima gospodari jedan čovek. Naravno još uvek ne svim. Postoji još nekoliko medija, štampanih i elektronskih koji se odupiru poput malenog Galskog seoceta ovoj galopirajućoj imperiji čiji se kraj ne nazire. Očekujem da svi novinari, sve kolege bez obzira za koju kuću rade, pokažu malo profesionalizma, digniteta, kolegijalnosti, jedinstva, jer samo tako možemo da pobedimo ovaj mrkli mrak. Vreme je da konačno vratimo veru u ovu nakada časnu profesiju. Što se tiče standap komedije. Ona će se razvijati, menjati oblike, pojavljivaće se novi ljudi. Vreme je da stand up postane ono što jeste, stav upakovan u komediju, a ne prepričavanje otrcanih viceva. Mene lično čeka turneja po Americi i vrlo sam srećan zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.