Šta je akademija mladih lidera SNS i šta se tamo uči? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Svi su čuli za Ademiju mladih lidera SNS, ali niko zapravo ne zna šta ona predstavlja – ko su predavači, ko mogu biti njeni polaznici, šta tamo uče i na kraju, ko to finansira.

Ovi podaci se nigde ne mogu pronaći, sem u fragmentima, poput onog koji je Ksenija Vučić, novinarka i bivša supruga predsednika Srbije, podelila na Tviteru, da je ona jedan od predavača i da je ponosna na svoje učenike.

Kakav kadar izlazi nakon obuke, svedoče svršeni akademci među kojima prednjači Luka Kebara, a javnost je nedavno upoznala i mladu liderku Stašu Stojanović koja je prekinula konfereciju za novinare omladine Narodne stranke u Novom Sadu a potom sa ponosom izjavila da ju je lično zvao predsednik Aleksandar Vučić da je pohvali.

Takođe, iz izveštaja Državne revizorske institucije može se videti da sa ovom akademskom zajednicom tesne veze ima i Vladimir Beba Popović, čiji je Institut za javnu politiku dobio od Akademije 1.604.000 dinara na ime stručnog usavršavanja.

U pokušaju da saznamo nešto više o ovoj školi, seminaru, instituciji ili šta god, prekjuče smo kontaktirali Kseniju Vučić, ali nam je odgovorila da je na poslu i da „pored najbolje namere, nije u situaciji da nam odgovori“. Rekli smo joj da razumemo i da ćemo čekati da završi sa poslom, ali nam se ona ni prekjuče ni juče nije javila. Nije čak odgovila ni na pitanje šta predaje na Akademiji.

Sagovornici Danasa, pak, smatraju da Akademija mladih lidera nije nikakva obrazovna institucija, već stranačka obuka za mlade jurišnike SNS, koju, najverovatnije, plaćaju građani Srbije iz budžeta.

Profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković kaže za Danas da joj je ta „akademija“ zaista tajna, i da je najviše zanima kako dolaze do „studenata“.

– Ja se zbog svog posla krećem među mladim ljudima i znala bih kada bi se naprednjaci aktivno bavili reklamiranjem svoje školice. Čini mi se da je to sistem zatvorenog tipa i da se tamo šalju mladi koji već jesu članovi SNS ili potomci nekih starijih članova. Jako bi volela da vidim obrazovni plan i program, predmete koji se tamo uče, vežbe koje se izvode, cilj obrazovanja u toj ustanovi… svašta mi je tu zanimljivo – ukazuje Stojković.

Sigurna je, dodaje, da na osnovu onoga što vidimo u medijima, u Akademiji efikasno obučavaju polaznike kako da se ponašaju u prilikama kada ih snimaju kamere u prisustvu neke opozicione figure, u studiju, na ulici, u svakoj prilici kada su uključene kamere.

– Strategija je da blebeću što glasnije kako bi pokrili glas sagovornika. I to je situacija koja se nepogrešivo ponavlja svaki put kada vidite naprednjaka, starog ili mladog, u „dijaloškoj“ formi, što su oni naučili da uspešno sabotiraju. Mislim da im je glavni kurs u toj akademiji nešto tipa „kako uništiti svaku priliku za dijalog“. Sadržaj drugog kursa im je verovatno „lik i delo AV i kako ga veličati“. Sve u svemu, strašno je to što postoji takva „akademija“, kao poniženje obrazovanja i svega što je temeljni cilj obrazovne struke – zaključuje Stojković.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi kaže za Danas da Akademija mladih lidera nije nikakava obrazovna instititucija nego trening centar za partijske vojnike koji se ističu.

Prema njegovim rečima, poželjno je da sve stranke imaju program kojim bi usavršavali svoj kadar u marketinškom i javnogovorničkom smislu, ali i u podizanju njihovih znanja o ekonomiji, finasijama, javnom poslu i drugim segmentima politike i društva.

Naš sagovornik napominje da je ovde problem drugačije prirode, jer  istaknutim polaznicima nedostaje osnovno obrazovanje i vaspitanje, „ a akademija tu ne može mnogo da uradi“.

– Može samo da ih izblazira, što bi rekla Branka Katić u Otvorenim vratima, da ih nauči veštinama borbe, nadglasavanja i neodovirnosti za iznesenu reč. To je prelazno rešenje za partiju koja vapi za pseudo obrazovnim kadrom koji će raditi po komandi i neće talasati. Ta akademija proizvodi političke ratnike – naglašava Beširi, dodajući da se tu javljaju i drugi problemi, od kojih je jedan – kako se ta akademija finansira.

– To je skup poduhvat koji gotovo ni jedna partija ne može da priušti. Iako najdominantnija partija u političkom životu Srbije i ima najveće transfere na osnovu izbornih rezultata iz budžeta, to nije dovoljno za mašineriju od nekoliko desetina hiljada ljudi koji se nalaze na platama. Što znači da se novac crpi dodatno iz budžeta. Pored toga što bi to bilo nelegalno, oduzimanjem novca građana za partikularne interese jedne partije utiče se i na slab, needukovan i nepripremljen državni aparat da sprovede reforme i obavlja zakonom definisane dužnosti – ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da ako, na primer, MUP troši 98 odsto svog budžeta na plate zaposlenih, gde je tu novac za usavršavanje pripadnika policije za primenu zakona o zabrani diskriminacije, jednakom postupanju prema svim građanima, u porodičnim i partnerskim nasiljima itd.

– Drugim rečima, ne samo što se otima novac za usavršavanje članova jedne partije, nego se odustaje i od prilika za državne službenike kojima će nedostajati znanje i veštine i u budućnosti – zaključuje Beširi.

Najistaknutiji akademac mladih lidera svakako je Luka Kebara, široj javnosti poznat po tome što je za skupštinskom govornicom progovorio kineski i predočio da Vučić na kineskom znači 577. Imao je on i pre toga zanimljiva izlaganja, a jedan od istaknutih govora mu je bio o toaletu.

“Zamislite da u 21 veku mi.. Nama je višedecenijski san normalni toalet. Sa funkcionalnim, da kažem toaletom, odnosno wc papirom, sapunom. To je bila misaona imenica, to je nešto najosnovnije. Ti pripadnici, tog bivšeg tajkunskog režima, taj Đilas, taj Jeremić, taj Tadić, oni nisu u najosnovnije ulagali, a kamoli da su nabavljali nekakve moderne IT sisteme, računarsku opremu, mrežnu opremu i ostalo. Sve što su žuti tajkunu radili, to su bile isključivo nekakve kozmetičke prepravke ili ispravke određenih nastavnih planova ili programa nekih udžbenika, ali se ništa konkretno nije uradilo”, rekao je Kebara, uzviknuvši na kraju govora:

“Živeo Aleksandar Vučić, živela Srpska napredna stranka, živela Srbija!”

Unapređenje političke kulture i dijaloga

Kroz akademiju SNS koja postoji dve godine, do sada je navodno prošlo oko 700 mladih SNS kadrova. Na prošlogodišnjem konkursu koji je raspisala stranka, zainteresovani su, prema pisanju medija, morali da ispune prijavni upitnik, ali i svojevrstan “test samoprocene socijalnih veština”.

Takođe, zainteresovani polaznici prilažu i krakat video uradak, “uz slobodu da ga koncipiraju kako žele”. Akademija mladih lidera SNS je u sastavu Fondacije “Za srpski narod i državu”, koja je osnovana 2019., iste godine kad i akademija, a čiji su zadaci borba da Srbija ostane pristojno, civilizovano i pravedno društvo, kao i unapređenje političke kulture i dijaloga u Srbiji. U kojoj meri su svršeni akademci doprineli unapređenju političke kulture i dijaloga, na javnosti je da prosudi.

Oljača: Tu nema misli, samo sledbeništva

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“ ocenjuje za Danas da takozvane „akademije“ ne služe političkom i etičkom opismenjvanju već  socijalnom inženjeringu koji dozvoljava sve marifetkuke radi dobrog ispunjenja partijskih zadataka.

– „Mladi lideri“ nisu samo proizvod tih škola, već zagađenog javnog prostora i sitnosopstveničkih interesa. Oni su poput krpa koje se bacaju kada se pocepaju ili toliko isprljaju da ih ni iskuvavanje ne može oprati. Tu nema misli, već samo sledbeništva. Uprkos samoprimisli da su akteri, oni su ipak žrtve. U našoj otužnoj stvarnosti i Nušić bi se pogubio i zanemeo – kaže Oljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari