Šta je na roditeljskom sastanku poručio direktor škole u Šidu koji je pretio roditeljima zbog udžbenika? 1Foto: Miloš Majstorović

„Mi smo ostali pri svom, direktor pri svom“, reči su majke učenika jednog odeljenja drugog razreda šidske OŠ „Sremski front“ za Danas. Ona pojašnjava kako su se završili jučerašnji roditeljski sastanci sa direktorom te škole Daliborom Farbašom, nakon što je on zapretio da će centru za socijalni rad prijaviti roditelje koji ne koriste udžbenike izdavača za kog se opredelilo nastavničko veće.

– Direktor je rekao da čeka prosvetnu inspekciju i da će se videti šta je po zakonu. On je kazao i da nije imao lošu nameru i da nam nije pretio centrom za socijalni rad, već je hteo da ukaže da škola sarađuje sa centrom. Mi ostajemo pri odluci da naša deca koriste udžbenike Fondacije „Kavčić“ koje smo dobili besplatno kao donaciju – kaže naša sagovornica.

Ona napominje da su udžbenike ove Fondacije učenici već koristili prošle školske godine, kao i većina osnovnih škola u Šidu i da nikakvih problema nije bilo, te da im nije jasno zašto to ne mogu i ove školske godine.

Majka potvrđuje ranija saznanja Danasa da su dve učiteljice koje predaju u odeljenjiima drugog i trećeg razreda obavestile roditelje o odluci nastavničkog veća koje je za ovu školsku godinu izabralo udžbenike drugog izdavača i da su im prosledile spisak odabranih udžbenika, ali većina roditelja nije htela da ih kupi jer su dobili besplatne knjige od Fondacije „Kavčić“.

– U odeljenju mog deteta 16 učenika koristi udžbenike Fondacije, a petoro drugog izdavača i to samo zbog toga što su kao treće dete u porodici te knjige dobili besplatno. Naša deca postižu dobre rezultate i učiteljicama ne smeta to što koriste ove udžbenike. Znamo da se u još nekim osnovnim školama u Šidu u pojedinim razredima koriste udžbenici Fondacije „Kavčić“ i niko ne pravi problem – priča sagovornica Danasa, uz napomenu da je lane saradnju škola sa pomentom fondacijom podržala i opština Šid.

U vreme održavanja roditeljskih sastanaka ispred OŠ „Sremski front“ okupili su se meštani Šida kako bi pružili podršku roditeljima, kao i učiteljicama kojima je direktor zapretio disciplinskim postupkom zbog toga što prihvataju domaće zadatke koji su rađeni po udžbenicima Fondacije „Kavčić“ i time, kako tvrdi, krše odluku nastavničkog veća.

U Ministarstvu prosvete Danasu je juče rečeno da su se obratili Pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji, koja će u utvrditi okolnosti i zakonitost postupanja u ovom slučaju.

U Pokrajinskom sekterarijatu za obrazovanje su nam obećali da ćemo njihov odgovor dobiti, ali nisu precizirali kada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari